Buerger Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Buerger hastalığı nedir? Buerger hastalığının belirtileri neler? Sadece sigara içenlerde görülen Buerger hastalığında tedavi yöntemleri neler?

Buerger Hastalığı Nedir?

Buerger Hastalığı, atar ve toplar damarlarda tıkanma oluşturan bir damar hastalığıdır. Sigaraya bağlı olarak ortaya çıkan Buerger hastalığı, genellikle erkeklerde meydana gelmektedir. Hastalık başlangıcı 20-40 yaş arasında görülür. Buerger hastalığında damarlarda yaşanan tıkanıklık nedeniyle ayak ve el parmaklarında harabiyet yaratır. Bu hastalığa sadece sigara içenlerde rastlanmaktadır. Buerger hastalığı tedavi edilmezse kangrene kadar varan uzvun kesilmesi gerekebilir.


Buerger Hastalığı Belirtileri

- Kan akışı olmadığı için ayak rengi soluklaşır

- Ayak parmak uçlarında morarma, çürüme belirtileri görülür

- Ayaklarda üşüme hissi

- Ayak yaralı kolaylıkla iyileşmez

- Yürürken ayak ve bacaklarda ağrılar olur

- Yatarken bile ayaklarda ağrı hissedilir

- El parmaklarında morarma, uyuşma

- Parmak uçlarında yara


Buerger Hastalığı Teşhisi ve Tedavisi

Buerger hastalığının teşhisinde damar tıkanıklığının kalpten, bağışıklık sisteminden, damar yaralanmalarından kaynaklı olmadığı belirlenmelidir. Özellikle ayak ve el damarlarında görülen tıkanıklıklar MR, renkli doppler ultrasonografi, anjiografi ile tetkik yapılır. 

Buerger hastalığı tedavisinde ilk ve en önemli olan sigarayı bırakmaktır. Sigarayı bırakmayan hastalarda yeni damar tıkanıklıkları görülür. Damarların açılması için anjiyo uygulanır. İlaç tedavisi ile yürüme ağrılarını ortadan kaldırmak hedeflenir. Bacağa giden kanı arttırmak için için sinir blokajı ya da sinir yakma işlemi yapılır. Hastanın durumuna göre egzersizler önerilebilir.


Buerger Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Buerger Hastalığı için İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları