Böbrek Taşı Riskinden Korunmak İçin 7 Önlem
Beslenme alışkanlıklarımı, yaşam stilimiz böbrek taşı riskini arttıran faktörlerdir. İşte böbrek taşı oluşumu riskini azaltmak için dikkat edilmesi gereken 7 kural...

Böbrek Taşı Riskini Nasıl Azaltırız?

Böbrek taşı, uzun süre tedavi edilmezse böbrek işlevlerini bozabilir. Böbrek taşı oluşumunu, yaşam şekli, alışkanlıklar büyük ölçüde etkiliyor. Böbrek taşı erkeklerde yüzde 12, kadınlarda yüzde 6 oranında görülmektedir.


1) Bol Su Tüketmek

Günde 2,5 litre suyu bir anda değil de, gün içerisine yayarak içmek faydalıdır. Vücudun yeterli su alımı ile, idrar ihtiyacı ile zararlı maddeler vücuttan atılır.


2) Lifli Besin Tüketimi

Lif değeri düşük gıdalarla beslenerek, kabızlık ve taş oluşumu riskini yükseltir. Lif açısından zengin besinler kabızlığı önleyerek, gıdaların bağırsaktan geçişini hızlandırır ve oksalat emilimini düşürür.


3) Obeziteye Dikkat

Aşırı kilolu insanlarda böbrek taşı oluşumu riski daha yüksektir. Günlük egzersizler ve düzenli, sağlıklı beslenme ile böbrek taşı oluşumunun önüne geçilir. Aynı risk hipertansiyon hastalarında da vardır.


4) Taş Oluşumunu Besleyen Gıdaları Sınırlandırın

Oksalat maddesi böbrek taşı oluşumunu destekleyen zararlı bir maddedir. Yüksek oksatlı gıdaların tüketimi sınırlı olmalıdır. Ceviz, badem, fındık, roka, dereotu, bamya, ıspanak, pancar, çikolata, hardal, domates, taze fasulye, patates, maydanoz, soya, çilek, çay, kahve, alkol gibi yiyecek ve içeceklerin oksat değeri yüksektir.


5) Fazla Protein Riski Arttırır

Hayvansal gıdalardaki protein fazla olduğunda, vücuttaki sitratı azaltarak taş oluşum riskini arttırır. Hayvansal ve bitkisel protein alımı dengeli olarak yapılmalıdır. 


6) Taze Sıkılmış Meyve Suyu

Vücutta sitrat eksikliği olduğu zaman böbrek taşı riski artmaktadır. Taze sıkılmış meyve suları, ev limonatası gibi meşrubatlar sitrat değeri yüksek inhibitör maddesi ile böbrek taşı oluşumunu azaltır.


7) Aşırı Tuz Tüketiminden Kaçının

Aşırı tuz tüketimi, idrardaki oksalat ve kalsiyumu arttırarak böbrek taşı oluşumuna katkı sağlar. Tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır. Yediğimiz gıdaların içeriğinde olan tuz dışında ekstra sofra tuzu kullanılmamalıdır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları