Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Nedir?  Nasıl Geçer?
Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) nedir? Alerjik Rinit nedenleri ve belirtileri neler? Alerjik Rinitli kişiler nelere dikkat etmelidir?

Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Nedir?

Alerjik Rinit, allerji sebebiyle oluşan burun iltihabı anlamına gelir. Alerjik Rinit, halk arasında saman nezlesi olarak da bilinir. Burnun içini kaplayan mukozanın allerjik nedenlerden dolayı iltihaplanması durumudur.

Türkiye'de Alerjik Rinit hastalığı, çocuklarda görülme oranı % 2-37, yetişkinlerde ise görülme oranı %8-30 aralığında değişir. Alerjik Rinite en çok sebep olan şey rüzgarlı havalarda uçuşan polenlerdir. Alerjik Rinit, alerjiye yatkınlığı olan, ailede alerjik hastalığı olan kişilerde daha çok rastlanır. 


Alerjik Rinit Nedenleri

- Ağaçlar ve polenler

- Küf

- Hayvan tüyü

- Ev tozu

- Ev tozu akarları (mikroskobik canlılar)

- Bazen damak ve kulak içi kaşıntı


Alerjik Rinit Belirtileri Neler?

- Hapşırma

- Burun ve gözlerde kaşıntı / sulanma

- Burun tıkanıklığı

- Burun akıntısı

- Geniz akıntısı

- Koku almada zorluk


Alerjik Rinit ile Nezle Nasıl Ayırt Edilir?

Alerjik Rinit olunduğunda, burunda ince bir sıvı akıntı, alerjen olduğunuz şeyle karşılaştığınız sürece olur. Nezle durumunda ise, burun akıntısı sarı, az da olsa ateş ve ağrı gibi bir kaç gün süren belirtiler ortaya çıkar.


Alerjik Riniti Olanlar Neye Dikkat Etmeli?

Alerjik Rinitliler polenli ve tozlu ortamlarda bulunmaktan kaçınmalıdır. Kuru ev ortamından uzaklaşmak için hava nemlendiricisi kullanmak faydalıdır. Ağaç polenlerinin çıktığı mevsimlerde penceler açık bırakılmamalıdır. Pamuklu ve sentetik battaniyeler tercih edilmelidir. Toz tutacak eşyaları kullanmamaları kolaylık sağlar. Doktorun verdiği allerji ilaçları, önerilen şekilde kullanılması gerekir.


Alerjik Rinit Tedavisi

Alerjik Rinit, tedavi görerek tamamen yok edilecek bir durum değildir. Ancak şikayetler azaltılabilir. Alerjik Rinit tedavisinde en çok kullanılan ilaçlar kortizonlu burun spreyleri ve antihistaminiklerdir. Alerjik Rinitte muayene sonrasında hekim tarafından, alerji seviyesine göre ilaçlar önerilir. Allerjen maddeyle olan ilişki kesilmeli ve tetikleyecek ortamlardan uzak durulmalıdır. Alerjik Rinitte ilaç tedavisi dışında aşı tedavisi ve alerji nedeniyle burun hava akımında oluşan ödem, burun eti sorunları gibi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.


Alerjik Rinit İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Alerjik Rinit için Kulak Burun Boğaz Hastalıkları bölümünden randevu alınabilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları