Akciğerde su toplanmasının (Plörezi) nedenleri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?
Akciğerin su toplamasının belirtileri nelerdir? Akciğerin su toplamasının nedenleri nelerdir? Akciğerin su toplaması nasıl anlaşılır? Akciğerlerin su toplaması nasıl tedavi edilir? Akciğer su toplaması öldürür mü?

Akciğerde su toplanması erken teşhis ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir...

Akciğerde su toplanması tıptaki adıyla Plörezi, akciğerlerin üzerinde bulunan ve dış yüzeyini örten zarda meydana gelen su birikmesiyle oluşuyor. 

Akciğerin etrafını saran 2 tane plevra adı verilen zar yer alıyor. Bunlardan biri akciğeri tamamen saran iç zar, diğeri de karın ve göğüs duvarını kaplayan dış zar oluyor. İki zar birlikte kapalı bir boşluk meydana getiriyor. 

Bu boşluğa da çeşitli nedenlerden dolayı sıvı birikiyor ve akciğerde su toplaması adı meydana geliyor. Akciğerde su birikmesinin anlaşılabilmesi için, bu boşlukta minimum 250-300 ml kadar sıvı toplanmış olması gerekiyor.

Akciğer zarlarında biriken sıvı fazlaya biriktiği taraftaki akciğeri sıkıştırarak ve akciğeri iterek nefes darlığına sebep oluyor. 

Akciğerin su toplamasının belirtileri nelerdir?

- Nefes darlığı 

- Öksürük

- Balgam

- Yüksek ateş

- Üşüme

- Baş dönmesi

- Halsizlik

- Egzersiz sorunları

- Aşırı terleme

- Şiddetli göğüs ağrısı

- Solunum yaparken göğüs kafesinde batma hissi

- Kilo kaybı

- Karında şişlik

Akciğerin su toplamasının nedenleri nelerdir?

- Kalp yetmezliği

- Tüberküloz

- Zatürre

- Meme kanseri

- Lenf kanseri

- Akciğer zarı kanseri

- Bakteri ve virüsler

- Sarkoidoz

- Romatizmal hastalıklar

- Böbrek yetmezliği

- Radyoterapi tedavisi

Akciğerin su toplaması nasıl anlaşılır? Akciğerin su toplaması nasıl teşhis edilir?

Akciğerde su toplanmasının en büyük belirtisi göğüs de ağrıların meydana gelmesi ve nefes darlığı yaşanması oluyor. Bu belirtiler fark edildiği anda bir doktora gidilmesi gerekiyor. 

Hastalığın teşhisi için akciğer röntgeni çekiliyor. Bu şekilde hastalığın hangi aşamada olduğu tespit edildiği gibi en uygun tedavi de belirleniyor.

Akciğerlerin su toplaması nasıl tedavi edilir?

Akciğerlerin su toplamasında ilk olarak ilaç tedavisi yapılıyor. İlaç tedavileri eğer herhangi bir fayda göstermezse bu durumlarda cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyuluyor. Yapılan cerrahi operasyolarda uygun bir yerden kesi yapılarak akciğer zarında birikmiş olan sıvı boşaltılıyor.

Göğüsten sıvı akıtılması işleminden yaklaşık 1-2 ay sonra hasta tekrar kontrol için çağrılıyor. Ciğerde su toplaması tedavisi sonrasında bazı hastalarda akciğer kalınlaşması oluşuyor. Bağışıklık sistemi düşüyor. Bu tür durumlarla karşılaşılırsa eğer ilaç tedavisine başlanıyor. İlacın etki etmediği takdide ise cerrahi operasyonla akciğer zarı soyuluyor.

Akciğer su toplaması öldürür mü?

Akciğer su toplaması hastalığında erken teşhis ve tedavi büyük önem taşıyor.  Erken teşhis ve tedavi yapılmazsa hastanın ölümü ile sonuçlanabiliyor. Sadece ciğeri değil aynı zamanda göğüs kafesinde bulunan pek çok organı etkiliyor ve kişinin nefes alamamasına neden oluyor.

Akciğer su toplaması için hangi doktora gidilir?

Akciğer su toplaması için göğüs hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları