Akalazya Hastalığı Nedir? Akalazya'nın Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Akalazya hastalığı belirtileri ve nedenleri neler? Akalazya hastalığından kurtulmak için hangi tedavi yöntemleri uygulanıyor?

Akalazya Hastalığı Nedir?

Akalazya hastalığı, yemek borusu fonksiyonlarını kontrol eden sinirlerin zarar görmesiyle, mide ile yemek borusu arasında bulunan kapakçığın açılmamasından kaynaklı ortaya çıkan bir hastalıktır. Sinirler kapakçık sistemini uyarmadığından kapakçık işlevini gerçekleştiremez. 

En büyük belirtisi yutma zorluğudur. Çünkü kapakçık açılmamasından dolayı yenilen besinler yemek borusunda birikir. Hasta yemekleri yedikçe yemek borusundaki biriken besinler üst üste ağırlaşınca kapakçık üzerinde baskı oluşturarak mide geçiş yapar. Tedavisi yapılmayan hastalarda yemek borusunda genişleme olur. 


Akalazya Belirtileri Neler?

- Sıvı ve katı gıdalarda yutmada güçlük

- Göğüs ağrısı

- Öksürük

- Yenilenlerin ağıza gelmesi

- Kilo kaybı

- Hıçkırık

- Boğazda dolgunluk

- Geğirmede güçlük

- Kusma 


Akalazya Nedenleri

Nadir görülen bir hastalık olan akalazya, yemek borusundaki sinirlerin işlev kaybından dolayı meydana gelmektedir. Nedeni tam olarak saptanamayan akalazya hastalığında, mide borusu kanseri, diyabet, enfeksiyon gibi hastalıkların neden olabileceğine dair görüşler vardır.


Akalazya Teşhisi Nasıl Yapılır?

Akalazya hastalığının tanısını koyabilmek için baryum ağızdan verilerek radyolojik inceleme yapılır. Endoskopi ile yemek borusunun durumuna bakılarak, sonrasında manometrik inceleme ile yemek borusunun işleyişine bakılır.


Akalazya Tedavi Yöntemleri

Akalazya hastalığında medikal tedavi, balon dilatasyonu, peroral endoskopik miyotomi, botox enjeksiyonu ve cerrahi tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Medikal tedavide kullanılan ilaçların etkisi düşük, yan etkileri ise fazladır. Botox enjeksiyonunda endoskopla, açılmayan kapakçığı felç etmesini sağlayacak iğne yapılır. Zamanla botoxun etkisi azalacağından her yıl bir kere yaptırmak gerekebilir. 

Balon dilatasyonunda ise, mide ile yemek borusu arasındaki kapakçığın içerisinde balon şişirilerek kas liflerinin kopması amaçlanır. Ameliyatla tedavilerde bu kas lifleri kesilmektedir. Tedavi sürecinde en yüksek başarı oranı POEM denilen peroral endoskopik miyotomi uygulamasıdır. Endoskopla ağızdan girilerek kaslar kesilir.

Akalazya hastaları tedavi sürecinde ve sonrasında da hayatları boyunca beslenme şekillerinde değişikliğe gitmelidir. Yemekleri iyice çiğneyerek yavaşça yemelidirler. Reflü etkisi yaratan baharatlı, kafeinli besinlerden uzak durmalı ve bol su tüketmelidirler.


Akalazya İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Akalazya şikayetleri görüldüğünde gidilen hastanede varsa Gastroenteroloji, yoksa Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları