1. Makula Dejenerasyonu (Sarı Nokta Hastalığı) Nedir?
Makula Dejenerasyonu, halk arasında Sarı Nokta Hastalığı olarak bilinir. Sarı Nokta Hastalığı, gözde kaliteli ve keskin görmekten sorumlu olan retina hastalığı çeşididir. Sarı Nokta Hastalığı görme problemleri arasında yüzde 8.7 ile 3. sırada yer alıyor.
Sarı Nokta Hastalığı, 55 yaş sonrasında daha sık rastlanır. Hastalığın ilerlemesi ile görme kaybı sorunu ortaya çıkabilir. Sarı Nokta Hastalığı, tek gözde veya iki gözde meydana gelebilir.
Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri
- Gözde karartı
- Görme kalitesinde bozukluk
- Görme kaybı
- Nesneleri, çizgileri kırık ve eğri görme
- Renkleri bozuk görme
Sarı Nokta Hastalığı Risk Grupları
Sarı nokta hastalığı genetik risk grubunda, sigara kullananlarda, 55 yaş üstünde daha çok görülür. Beslenme biçimi, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon gibi etkenler de faktörler arasındadır.
Sarı Nokta Hastalığı Çeşitleri
- Yaş Tip Sarı Nokta Hastalığı; Bu hastalıkta yakın ve uzak görme kabiliyeti etkilenmektedir. Gözün arkasında yer alan kan damarlarının anormal büyümesiyle ortaya çıkan hastalıkta, retina tabakasının altında ortaya çıkan damar yumağı retinada kanama ve ödeme sebep olur. Yaş tip sarı nokta hastalığının belirtileri arasında çarpık görme, yüz tanımada zorluk, düz çizgileri dalgalı/kırık görme, bulanık, karanlık leke görme, renklerin soluklaşması, okuma esnasında güçlük, gece görüşünde renkleri ayırt etmekte güçlük gibi durumlar yer alır. Yaş tip sarı nokta hastalığında erken teşhis çok önemlidir.
- Kuru Tip Sarı Nokta Hastalığı; Yaşa bağlı makula dejenerasyonunda retinanın bir bölümünde incelme ve bozulma olabilir. Kuru tip, yap tipe ilerlemeden görme kaybına da neden olabilir. Tedavisi olmayan kuru tip türü için, antioksidan, mineraller ve vitaminler hastalığı yavaşlatıcı etkiye sahiptir. Kuru tip sarı nokta hastalığının belirtileri arasında puslu görme, renklerinde daha az canlı/parlak görünmesi, yazıları bulanık görme gibi bulgular yer alıyor.
Sarı Nokta Hastalığı Teşhisi ve Tedavisi
Kuru tip sarı nokta hastalığının farkedilmesi daha zordur. Bu yüzden yılda bir kez rutin göz muayenesi gereklidir. Kuru tip sarı nokta hastalığında vitamin ve minerallerle koruyucu bir tedavi uygulanırken, yaş tipinde göz içerisinde ilaç enjekte edilir ve fotodinamik tedavi yapılır. Sarı nokta hastalığının tedavi edilmemesi durumunda, hastalık görme kaybına kadar varır.
Sarı Nokta Hastalığı Testi: Amsler Grid Testi
Makula Dejenerasyonu (Sarı Nokta Hastalığı) testi, evde kişinin tek başına da uygulayacağı bir testtir. Ancak rutin göz muayenesini karşılamayan bu test, tek başına yeterli değildir.
Amsler Grid Testi'nde eğer kullanıyorsanız lensinizi, gözlüğünüzü takmanız gerekir. Aşağıdaki kare şeklindeki resmi, aydınlık bir ortamda, yaklaşık 40 cm uzakta sabit bir biçimde tutun. Elinizle bir gözünüzü kapatın ve diğer gözünüzle karenin ortasındaki noktaya odaklanın. Karenin dört köşesini görüp görmediğinizi test edin. Aynı uygulamayı diğer gözünüz için de yapın.
Bu test sonucunda, köşeleri göremediyseniz veya çizgilerde bulanıklık, kırılma, dalgalanma gibi durumlar ortaya çıktıysa göz doktoruna gitmek gerekir.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları