Sağlıklı Oruç Tutmak İçin Neler Yapılmalı?
Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesiyle birlikte vücutta açlık ve susuzluk gün içerisinde direnci düşürebiliyor. İşte sağlıklı oruç tutmak için dikkate alınması gereken öneriler...

1. Ağır Yemeklerden Kaçının

İftarda çorba, salata gibi hafif yiyeceklerle başlayıp, daha sonra az yağlı yemeklerle devam edilmelidir. Porsiyonlar daha ufak olup, yavaş yiyerek yemek süresi uzatılmalıdır. Uzun süre aç kaldıktan sonra hızlı ve çok yemek tüketmek vücudu zorlayabilir. Dengeli beslenme önemlidir.

2. Mutlaka Sahura Kalkın

Mutlaka Sahura Kalkın

Oruç tutarken gün içerisinde vücudun bitap düşmemesi için, mutlaka ezana yakın hafif yiyeceklerle sahur yapılmalıdır. Sahurda kahvaltılık, çorba, zeytinyağlılar gibi hafif yemekler tercih edilmelidir. Susuzluğu artıracak tuzlu, baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Badem, ceviz gibi besinler tokluk hissini desteklemektedir.

3. Yavaş Yiyin

Bütün gün yemek yenilmediği için, iftarda bir anda yemek kan şekeri değerlerini oynatmaktadır. Çorba içildikten sonra birkaç dakika ara verip, diğer yemeklere geçilmelidir. Sahurda ise hızlıca yemek yiyip niyetlenmek yerine, ezana 1 saat kala yemek yemeye başlanmalıdır. Hızlıca yenilen yemek beyne tokluk sinyali gitmesini azaltacağından, yavaş bir şekilde sahur yapılmalıdır.

4. Hemen Uyumayın

İftar yemeğinden sonra en az 2 saat uyumamak gerekir. Uzun süre aç kalma sebebiyle, iftarda aniden mideyi doldurmak vücutta rehavet yaratmaktadır. Ancak iftar sonrasında hemen uykuya geçmek iyi değildir. Uyurken, kafayı yukarda tutmak için yüksek yastıkta yatmak önerilir.

5. İftardan Sonra Hareket Edin

İftardan Sonra Hareket Edin

İftar yemeğinden sonra yenilenlerin hazmedilmesini kolaylaştırmak için, kısa süreli bir yürüyüş yapılmalıdır. Teravih namazı, ibadet sırasında da hareket edildiği için buna yardımcı olmaktadır. 

6. Su İçmeyi Unutmayın

İftar ile sahur arasında çay, kahve tüketimine geçildiği için su içmeye sıra gelmeyebiliyor. İftardan sahura kadar yaklaşık 2 litre su içilmelidir. Hava sıcaklığının yükseldiği günlerde, susuzluk hissi daha da artacağından vücuttaki direncin azalmaması için su tüketimine önem verilmelidir.


Oruç Tutulması Sakıncalı Hastalıklar haberi için tıklayınız

7. Koyu Renk Giyinmeyin

Sıcak havalarda açık renk, pamuklu giysiler giyilmesi gerektiği bilinen bir durumdur. Yaz aylarına denk gelen Ramazan boyunca, terlemenin, halsizliğin daha çok olmaması için, sıcağı çekmeyecek, terletmeyecek giysileri tercih etmek orucu kolaylaştırır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları