9 Maddede Böbrek Sağlığı Nasıl Korunur?
Böbrek sağlığı nasıl korunur? Böbrek sağlığını korumak için neler yapmalıyız? Böbrek hastalıklarından korunmak için uyulması gereken 9 önemli noktayı sıraladık.

1. İdrarınızı Tutmayın

İdrar tutmak, mesane yapısını bozar, idrar yolu enfeksiyonlarına yol açar ve böbrek yetmezliğine kadar varabilir. İdrarla birlikte vücuttaki zararlı sıvıların atılımı sağlanır. Günde 4-6 kez tuvalete gitmek normaldir.

2. Bol Su İçin

Bol Su İçin

Metabolizmanın sağlıklı çalışması için su içmek en önemli unsurdur. Yeteri kadar su tüketimi olmadığında, ilk etkilenen organ böbreklerdir. Vücut susuz kaldığında kan basıncı yavaşlar. Yetersiz su içmek böbrek taşı oluşumu riskini de arttırır. Günde 1,5-2 litre su içilmelidir.

3. Tuz Tüketimi

Aşırı tuz tüketiminde kalp, tansiyon, böbrek hastalıkları görülür. Günde 5 gramdan daha az tüketimi normaldir. Tuz tüketiminin fazla olması böbrek sağlığını olumsuz etkiler.

4. Yüksek Tansiyona Dikkat Edin

Hipertansiyon yani yüksek tansiyon böbrek yetmezliği tetikleyen ve ilerlemesini etkileyen bir unsurdur. Kan basıncını kontrol altında tutmak, böbrek yetmezliğinden korur.

5. Kolesterol Değerleri Önemli

Damar tıkanıklığında risk yaratan kolesterol, şeker hastalığı ve hipertansiyonla birlikte yaşanan damar tıkanıklığında böbreklere zarar verir. Kolesterol değerlerini kontrol altında tutmak gerekir.

6. Diyabet

Kronik böbrek yetmezliğinin en önemli etkenlerinden biri şeker hastalığıdır. Şeker hastalarında kan şekeri seviyesinin kontrol altında olması böbrek hastalığını da önler.

7. Egzersiz

Sosyal yaşamın içinde bir alışkanlık olarak egzersiz ve spor alışkanlığı ile fazla kilo alımının önüne geçilir. Obezite sorunu böbrek sağlığı için tehdittir. Aşırı kilolu insanlar bir çok hastalıkta risk gruplarındandır.

8. Yanlış İlaç Kullanımı

Yanlış ve gereksiz ilaç kullanımında böbrek hastalığı ortaya çıkabilir. Ağrı kesiciler, antibiyotikler böbreklere zarar verir. Akla geldikçe fazla ilaç kullanımı, böbrek fonksiyonlarının kaybında risk taşır.

9. Sigaradan Uzak Durun

Sigara, her hastalığın olduğu gibi böbrek hastalığının da tetikleyici nedenleri arasındadır. Sigaranın kan basıncını yükselten, kanda pıhtılaşma, damar tıkanıklığı yaratan etkilerinden dolayı kronik böbrek hastalığını ilerleten bir etkendir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları