Bağırsak tıkanması halk arasında bağırsak düğümlenmesi olarak biliniyor...
Bağırsağın tam ya da kısmi olarak tıkanması ve bağırsağın dışkıyı ileri atmasına engel olmasına bağırsak tıkanması yada ileus adı veriliyor. Bağırsak tıkanıklığı hem kalın bağırsakta hem de ince bağırsakta görülebiliyor.
Bağırsak tıkanıklığı oluştuğunda yiyecekler, sıvılar, mide asitleri ve gaz bu tıkanıklığın arkasında kalıyor ve burada birikiyor. Bu birikinti çok fazla baskı yaptığında bağırsak yırtılma durumu yaşayabiliyor. Bu durumda zararlı bağırsak maddeleri ve bakteriler karın boşluğuna sızıyor. Bu hayatı tehdit eden bir durum oluyor.
Halk arasında genellikle bağırsak düğümlenmesi olarak adlandırılan bağırsak tıkanmasının oldukça çeşitli nedenleri bulunuyor. "Bağırsak tıkanmasının nedenleri nelerdir?" diye merak ediyorsanız işte yanıtı..
Bağırsak tıkanıklığının nedenleri nelerdir? Bağırsak tıkanması neden olur?
- Geçirilmiş karın ameliyatında karın içindeki yapışıklıklar veya bantlar
- Fıtık
- Tümör
- İltihabi bağırsak hastalıkları (Crohn hastalığı - Ülseratif kolit)
- Bazı hastalarda bağırsağın bir bölümünün ilerleyip, kendinden sonraki bağırsak boşluğunun içine girmesi (invajinasyon)
- Bazı vakalarda bağırsak içine düşmüş olan safra taşları
- Özellikle çocuklarda yutulan nesneler
- Bağırsakta şekil bozukluğu
- Düzenli kullanılan bazı ilaçlar
- Böbrek ve akciğer rahatsızlıkları
- Uyuşturucu kullanımı
- Çok sıkışan dışkı
Bağırsak tıkanıklığı belirtileri nelerdir?
- Karın ağrısı
- Karında şişkinlik
- Kusma
- Kabızlık
- Gaz çıkaramama
- Nefeste kötü koku
Bağırsak tıkanıklığı tedavi edilmezse hastalık ilerliyor ve kanda mineral eksikliği, kimyasal vücut dengesizlikleri,aşırı su kaybı, bağırsakta delinme, iltihap, deride ve göz beyazında sararma görülebiliyor.
Bağırsak tıkanıklığı nasıl teşhis edilir?
Bağırsak tıkanıklığı olan hastanın doktora önce fizik muayene oluyor ve durumunu anlatıyor. Hastaların çoğunda iyi alınmış öykü ve fizik muayeneye eşlik eden düz batın grafileri tanısı koymada ve tedavi planını yapmada yardımcı oluyor.
Bağırsak tıkanıklığında en önemli teşhis aracı ayakta veya yatar vaziyette çekilen düz röntgen grafileri oluyor. Bu grafiler tıkanıklığın varlığını ve seviyesini göstermede önem taşıyor.
İnce bağırsak tıkanıklığının teşhisi düz batın grafileri ile yaklaşık yüzde 80 doğrulanıyor. Bazı hastalarda bağırsak tıkanması bilgisayarlı tomografi veya enteroklizis ile daha iyi teşhis ediliyor. Gereken durumlarda ultrasonografik görüntüleme yöntemi de kullanılıyor. Ayrıca bağırsak tıkanması olan hastalarda bazı kan ve idrar tetkikleri de istenebiliyor.
Bebeklerde bağırsak tıkanıklığı nasıl anlaşılır?
Bebeklerde bağırsak tıkanmasının sebepleri arasında çeşitli enfeksiyonlar, organ hastalıkları ve bağırsaklara giden kanın azalması bulunuyor. Bazı çocuklarda mide gribi geçirdikten sonra bağırsak tıkanıklığı görülebiliyor. Bunun sebebi bağırsaklara iltihap bulaşması oluyor.
Bebeklerde bağırsak tıkanması durumunun anlaşılması güç olabiliyor.Çünkü bebekler belirtilerini ifade edemiyor. Bu durumda ailenin bebeklerde bağırsak tıkanması belirtileri hakkında bilgi edinmesi ve çocuklarını gözlemlemesi önem taşıyot.
Bebeklerde bağırsak tıkanması belirtileri olarak karın bölgesinde şişlik,dizleri göğse doğru çekme, yüksek sesle ağlama, acıdan homurdanma, ateş , sarı-yeşil renkte kusmalar, sürekli uykulu görünme, dışkıda kan bulunması sayılıyor.
Bağırsak tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?
Bağırsak tıkanıklığı tedavisi tıkanıklığın durumuna göre değişiyor. Bağırsak tıkanıklığı tedavisi mutlaka bir sağlık kuruluşunda yapılması ve evde tedavi edilmeye çalışılmaması gerekiyor.
Kısmi tıkanıklık yaşayanlarda bağırsakların dinlendirilmesi ve intravenöz (IV) sıvılar yoluyla bağırsak tıkanıklığı tedavisi yapılıyor. Bağırsakların dinlendirildiği süre boyunca hastaya bir şey yememesi ve sadece sıvı ile beslenmesi söyleniyor. Tıkanıklığın sebebi biliniyor ise bu nedenin ortadan kaldırılması için de önlemler alınıyor.
Eğer mekanik bir engel var ise ameliyat gerekebiliyor. Ameliyatta mekanik engel ortadan kaldırılıyor. Karın içi yapışıklıklar, bağırsağın kendi etrafında dönmesi veya fıtık içinde bağırsağın sıkışmasında da cerrahi tedavi zorunlu oluyor. Bağırsağın kasılabilme yeteneğinin azalmasıyla tıkanıklık oluşmuşsa buna neden olan durumlar araştırılır ve gideriliyor.
Bağırsak tıkanıklığı nasıl önlenir?
- Su tüketimini arttırmak (günde en az 8 bardak su içmek)
- Meyve, sebze ve baklagillerin bol tüketilmesi
- Özellikle lifli gıdalar yemek
- Düzenli egzersiz yapmak
- Günlük beslenmede mümkün olduğunca zeytinyağı, ketenyağı gibi yağlardan tüketmek
- Kabızlık ve bağırsak tıkanıklığı gibi şikayetlerde uzman bir doktordan yardım almak
Bağırsak tıkanıklığı için hangi doktora gidilir?
Bağırsak tıkanıklığı için Gastroentroloji bölümüne görünmek gerekiyor.