Türkiye’de kadınlar ortalama 45-48 yaşlarında menopoza giriyor..
Kadınlarda adet kanamasının ve yumurtlamanın sona ermesi menopoz olarak ifade ediliyor. Her kadın belli bir yaşa geldiğinde menopozu yaşıyor.
Adet görmemeye neden olan farklı bir sağlık sorunu yoksa ve kadın bir senedir adet görmüyorsa, doktor yaptığı tetkikler sonucunda menopoz teşhisi koyuyor.Bazı kadınlar menopoz döneminin tüm etkilerini yaşayıp zor atlatırken, bazıları bu dönemi çok hissetmiyor.
Menopoza kaç yaşında girilir?
Yumurtaların sayısı 40’lı yaşlardan sonra azalmaya başlıyor. Türkiye’de menopoz yaşı yaklaşık olarak 45-48, dünyada ise menopoza girme yaşı 49-51 olarak belirleniyor.Ortalama menopoz yaşından önce 35-58 yaşlarında menopoza girilmesi erken menopoz olarak adlandırılıyor.54 yaşının geçilmesine rağmen hala adet kanamaları devam ediyorsa buna da geç menopoz deniyor. Geç menopoz genellikle şeker hastalarında görülüyor.
Erken menopozun nedenleri nelerdir?
- Yaşam tarzı
- Beslenme biçimi
- Vücut yapısı
- Stres
- Genetiklik
- Sigara içmek
- Yumurtalıkların alınması
- Kanser nedeniyle kemoterapi ve radyoterapi görmek
Erken menopoza girmemek için stresten uzak durmak, sağlıklı beslenmek, sigara içmemek, düzenli olarak spor yapmak, işlenmiş gıdalardan uzak durmak, vitamin eksiklikliklerini gidermek, kiloyu korumak gerekiyor.
Menopoz belirtileri nelerdir?
- Ani ateş basmaları
- El ayak terlemesi
- Kemik erimesi
- Vajinal kuruluk
- Yüz,çene ve dudak üstünde tüylenme
- Uykusuzluk
- Baş ağrısı
- Sık idrara çıkma
- Duygusal dengesizlik
- Sinirlilik
- Adet düzeninde değişiklikler
- Kilo almaya yatkınlık
- İlişki sırasında ağrı
- Çarpıntı
Menopoz nasıl teşhis edilir?
Menopoza girmeden önce bir ‘’premenopoz’’ denilen süreç yaşanıyor. Bu süreç, yumurtlamanın tamamen bitmesinden önceki birkaç seneyi ifade ediyor. FSH hormonlarına bakılıyor ve yükselmeler tespit edilebiliyor. FSH hormonuna adetin 3. Günü bakılıyor. Bundan dolayı da menopoz teşhisi koyulurken östrojen hormonuna değil, FSH hormonu önemli oluyor. Sadece ultrason ile menopoz teşhisi koymak mümkün olmuyor.
Adetlerin düzensizleşmesi ve hormonal açıdan değişim süreci yaşan şikayetleri olan kadınlar doktora başvurdukları zaman menopozun Kesin teşhisini koymak için bazı kan tahlilleri uygulanıyor.
Menopozun tedavisi var mıdır?
Menopoz bir hastalık olmadığı için tek bir tedavi yöntemi de bulunmuyor. Her sağlıklı birey bu dönemden geçiyor.Bu dönemde genellikle cinsel hayatı, kemik yapısını, kalp-damar sistemini ve ruh halini yerine getirecek öneriler sunuluyor.
Menopozdaki şikayetlerin çok büyük kısmı östrojen seviyesindeki azalma olduğu için hormon tedavisi de uygulanabiliyor. Bu tedavi hastanın şikayetleri artmışsa ve günlük aktivitelerini kısıtlıyorsa, şikayeti olmasa bile 45 yaşından önce menopoza girmişse yapılıyor.
Meme kanseri gibi hormon bağımlı kanseri olanlarda, 60 yaş üstündeki hastalarda ve menopozun üzerinden on seneden fazla zaman geçmiş hastalarda hormon tedavisine kesinlikle önerilmiyor.
Menopozda hamile kalınır mı?
Menopoza girilmiş ise ve adet görülmüyorsa yumurta artık kalmadığı anlamına geliyor. Ancak menopoza erken girenler anne olmak isteyebiliyor. Eğer hamile kalınmak isteniyorsa vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekiyor.Doktor yumurta rezervine bakılıp değerlendiriyor. Yeni yeni menopoza giren bir kadının hamile kalma durumu olabiliyor.
Menopoz döneminde neler yapılmalı?
- Haftada en az 3 kere spor yapmak
- Sigara kullanmamak
- Kalsiyumu yüksek gıdalar tüketmek
- Stresten uzak durmak
- Güneşe çıkarak D vitamini almak
- Kurubaklagiller ve tahılları tüketmek
- Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler yemek
- Yeşil renkli sebzeleri sofradan eksik etmemek
- Beyaz unlu gıdalardan ve şekerden uzak durmak
- Bol bol su içmek
- Tuz tüketimini azaltmak
- Nefes egzersizleri yaparak rahatlamak
Menopoz için hangi bölüme gidilir?
Kadın Hastalıkları (Jinekoloji) bölümüne gitmek gerekiyor.