1. Atopik Egzama
İmmunolojik yani bağışıklık olarak yatkın olma ve çevresel etkenlerle görülüyor. Alerjik bir egzama türüdür. Çocukluk döneminde başlayan atopik egzama, ilerleyen yaşlarda hafifleyebilir. Ancak atopik egzamanın tekrarlaması da muhtemeldir. Atopik Egzamada besin alerjisi olan ürünler genellikle; Yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri, balık, yumurta, inek sütü, buğday, kuruyemiş gibi besinlerdir. Bu hastalıkta hijyene dikkat edilmelidir.Atopik Egzama belirtileri arasında kuruluk ve buna bağlı olarak kaşınma durumu ortaya çıkar. Kaşıntı durumu sıcak ve terlemeyle birlikte artış gösterebilir. Ciltte pütürlü, kızarık, sızıntılı tahriş olmuş lezyonlar olarak görülür.
2. Seboreik Egzama
Seboreik Egzama, Yağlı Egzama olarak da biliniyor. Çok sık görülen bir cilt hastalığıdır. Seboreik Egzamanın sebebi, yağ bezlerinin fazla çalışması nedeniyle, fazla yağ ciltte pullu ve kuru bir tabaka oluşturur. Genelde saçlı deri, göz kapakları, yüz, kulak arkasında görülür. İlaçlarla kontrol altına alınabilir ancak tekrar ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. İlaç tedavisi yanı sıra düzenli uyku ve sağlıklı beslenme de tedavi açısından önemlidir. Seboreik Egzamada kırmızı renkte, kaşıntılı ve pullu bir deri oluşur.
3. Numuler Egzama
Numuler Egzama belirtileri arasında kızarıklık, kaşıntı ve döküntü yer alıyor. Kızarıklıklar madeni para büyüklükte oval-yuvarlak şekillerde ortaya çıkıyor. Kaşıntı ile birlikte deri kuruluğunun başladığı Numuler egzamalı bölgeyi, enfeksiyon kapmaması adına kaşımaktan kaçınılmalıdır. Döküntüler bazen içi sıvı dolu baloncuk şeklinde olabilir. Numuler Egzama sebepleri arasında alerjik, kimyasal-fiziksel travma, toksiklere maruz kalma, aşırı stres gibi faktörler vardır. Numuler Egzama için, hastanın durumuna göre uzman dermatologların verdiği pomad, antibiyotikli merhemler kullanılabiliyor.
4. Kontakt Egzama
Kontakt egzama, cilde direkt olarak temas eden maddeye bağlı olarak deride oluşan alerjik bir tepkimeyle ortaya çıkar. Kozmetik, temizlik, oje, saç boyaları, pantolon fermuarı gibi ürünlerle temas halinde ortaya çıkar. Kontakt egzama, genetik olarak görülebilir. Bulaşıcı ve enfeksiyon sebepli bir hastalık değildir. Kontakt egzamada kırmızı, yangılı lezyonlar görünür. Bazen küçük su kabarcıkları da oluşabilir. Uzman doktorun kontrolünde yapılacak alerjik testle, belirlenen maddeden uzak durmak gerekir.
5. El Egzaması
Ellerin doğal koruyucu tabakasının bozulmaması için, su ve sabun, deterjan gibi malzemlerde sürekli temas halinde olunmamalıdır. El egzamasında kaşıntılı, döküntülü, kızarıklıklarla birlikte deride kuruluk olur. El egzaması için cildi sürekli nemlendirmek, ev ve mutfak işleri yaparken pamuklu eldiven kullanmak önemlidir. Doktorun önerdiği merhem ve kremlerle birlikte, bariyer ve nemlendirici kremlerle desteklenmelidir.
6. Gravitasyonel Egzama
Toplar damarların yetersiz kalmasından dolayı bacaklarda olışan varisler ve kan dolaşımı bozukluğu neticesinde Gravitasyonel egzama görülür. Uzun süre ayakta çalışanlar, yaşlılar ve doğum yapan kadınlarda daha çok görülmektedir. Bu tip egzamada kaşıntı, kızarlık, kuruluk, su toplamış kabarcık şeklinde belirtiler görülür. Gravitasyonel egzamanın ilerleyip kronikleşmesi sonucu derinin kalınlaşıp sertleşmesiyle birlikte koyu lekerlerle, yaralar meydana gelir.
7. Asteatotik Egzama
Asteatotik egzama, yağ oranının azalması sonucunda ortaya çıkar. Ciltte yap tabakası kaybı ve çok sık banyo yapılması gibi sebeplerle Asteatotik egzama meydana geliyor. Daha çok kış aylarında yaşanan Asteatotik egzama, yaşlılarda görülme oranı yüksektir. Deride ince çatlak ve kabuklanma olur.