Tansiyon Düştüğünde Yapılması Gereken 5 Adım

Tansiyon Düştüğünde Yapılması Gereken 5 Adım

Tansiyon düştüğünde göz kararması, baygınlık hissi, baş dönmesi gibi belirtiler gösterir. Ani tansiyon düşüklüğünde ne yapılmalı ve neler yenilmelidir?

1. Tansiyon düşüklüğü yaşayan kişinin bayılmasını önlemek için, önce en yakın yere oturmalıdır. Eğer mümkünse uzanmalı ve baş dönmesi geçene kadar istirahat etmelidir.

2. Ani ve sert hareketler yapılmamalıdır. Tansiyon düşüklüğü yaşayan kişinin seri hareketler yapması, kan basıncının düşmesine etki eder. Yavaş şekilde hareket edilmelidir.

3. Tansiyonu düşen kişinin pozisyonuna dikkat edilmelidir. Beyine giden kanın anlık azalması sonucunda bir durum ortaya çıktığı için, hastanın ayakları ve kolları yukarı kaldırılır.

4. Tansiyonun yükselmesi için varsa tuzlu bir ayranla ya da tuzlu su içilmesi gerekir. Böylece tansiyonu düşen kişinin kan basıncı dengelenecektir.

5. Tansiyon düşüklüğü yaşayan kişiler buna yönelik beslenmesine özen göstermelidir. Pancar suyu kan basıncını dengeleyen en önemli besindir. Pancar suyu, badem, kuru üzüm, havuç suyu, baklagiller ve tahıllar düşük tansiyona iyi gelmektedir.