Kist Hidatik hastalığı nedir belirtileri nelerdir? Kist Hidatik teşhisi ve tedavisi
Kist Hidatik nasıl bulaşır? Kist hidatik tanısı nasıl konur? Kist hidatik hastalığı nasıl tedavi edilir? Kist hidatik hastalığından korunma yolları neler?

Kist hidatik hastalığına yakalanmamak için sebze ve meyveleri iyi yıkamak gerekiyor..

Halk dilinde köpek kisti olarak bilinen Kist Hidatik hastalığı hayvanlardan insanlara geçiyor. "Echinococcus granulosus" adı verilen bir parazitin neden olduğu bu hastalık köpek, kurt , çakal ,tilki gibi hayvanlarda bulunuyor.

Bu hastalık yüzde 65 karaciğerde, yüzde 25 akciğerde, yüzde 10 oranında ise vücudun her türlü organına yerleşebiliyor. Hidatik kist Karaciğerde 1-15 cm arasında değişen kistlere neden oluyor.

Kist Hidatik nasıl bulaşır?

"Echinococcus granulosus" pazariti hayvanların bağırsağında yaşıyor ve bu hayvanların dışkısıyla, dışarıya atılıyor.

Hayvanların dışkısıyla dışarı atılan parazit yumurtaların bulaştığı sebze ve meyvelerin iyi yıkanmaması, kirli içme suları sonucu ağız yoluyla insana geçiyor. Kist Hidatik hastalığına sebep olan organizma insandan insana geçmiyor. 

Kist hidatik belirtileri nelerdir?

- Karın ağrısı

- Bulantı

- Kusma

- Sarılık

- İştahsızlık

- Kaşıntı ve kızarıklık

- Kalp ritmi bozukluğu 

- Nefes darlığı

- Öksürük

- Ağızdan kan gelmesi

Kist hidatik tanısı nasıl konur?

Öncelikle hastanın klinik bulguları inceleniyor. Daha sonra kiste özgü kan tahlili ve ultronografi ile tanı konuluyor. Gerektiği durumlarda BT veya MR da tanıya yardımcı oluyor.

Kist hidatik hastalığı nasıl tedavi edilir?

Kist hidatik hastalığının tedavisi için ilaç ve cerrahi işlem uygulanıyor.İlk olarak ilaç tedavisine başlanıyor.İlaç ile tedavi olmayan kist hidatik için iki ayrı tedavi yöntemi bulunuyor. Birincisi ameliyat, ikincisi de girişimsel radyoloji tarafından yapılan perkütan (deriden iğne ile) tedavi oluyor.

Kist hidatik perkütan tedavisi nasıl yapılır?

Perkütan tedavisini kistin ciltten boşaltımı olarak tanımlanabiliyor.  Ultrason eşliğinde kistin içerisine giriliyor ve ince bir iğne ile kistin içine ilaç enjekte ediliyor. Bu enjekte edilen ilaç kisti öldürür ve bu kistlerin tekrarlama riski ortadan kalkıyor.

Perkütan tedavisi genellikle karaciğer hidatik kistlerinde ugulanırken akciğer, beyin ve kemik kistlerinde uygulanmıyor.

Kist hidatik hastalığından korunma yolları neler?

- Meyve ve sebzelerin iyi yıkanması 

- Köpek ve kedilere çiğ et yedirmemek

- Kontrolsüz kesilen hayvan etlerinin yenmemesi

- Köpekler sahipli ise aşılarının ve parazit tedavilerinin yapılması

- Kesilen ya da ölen hayvanların organlarının köpeklerin ulaşamayacağı kadar derine gömülerek yok edilmesi ( Özellikle kurban zamanında sakatatların ortada bırakılmaması) 

- İçme ve kullanma suları temiz olması

- Köpekler gezdirilirken dışkılarının poşete konması ve  ağzı bağlandıktan sonra çöpe atılması

- Özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkaması gerekiyor.

Kist hidatik hastalığı için hangi bölüme gidilir?

Kist hidatik hastalığı için Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümüne gitmek gerekiyor. Hangi organda sorun oluşmuşsa daha sonra başka bölümlere yönlendirme olabiliyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları