Beyin donması (dondurma baş ağrısı) nedir neden olur? Beyin donması nasıl geçer?
Beyin donması nedir? Beyin donması neden olur ? Beyin donması nasıl geçer? Dondurma yemek baş ağrısı yapar mı?

Özellikle sıcak yaz günlerinde serinlemek için soğuk dondurma yemek, soğuk içecekler içilmek isteniyor. Ancak çok hızlı biçimde dondurma yenildiğinde ya da buzlu bir şey içildiğinde baş ağrısı ortaya çıkıyor. Buna beyin donması yada dondurma baş ağrısı adı veriliyor. 

Beyin donması neden olur ?  

Ağrının sebebi damaklarda olan dokularda beklenmedik bir şekilde sıcaklık değişiminin meydana gelmesi ve damarların buradaki dokuları eski sıcaklığına çevirebilmek için hızla şişmesi nedeniyle kanın hızını arttırmasından kaynaklanıyor. Bu yaşandığı sırada başta zonklama tarzında ağrı oluşuyor. 

Ağrının bir nedeni olduğundan, farklı bir alanda hissedilerek yansıyan ağrı olarak duyulması oluyor. Bazı uzmanlara göre ise sinüslerde olan boşluklardan kaynaklandığı söylenir. Ayrıca ağız, damak ve iç kısımlardaki damarların etkisiyle de bunun yaşandığı söyleniyor.

Beyin bu ağrıları oluştururken aslında kişilere soğuk şeyleri tüketirken daha yavaş olmaları konusunda uyarı veriyor.   Kişilerin gözlerinde şimşek çakması gibi etkiler olabiliyor. 

Beyin donması çoğunlukla saniyeler ya da birkaç dakika sürüyor. İnsanların yaklaşık yüzde 30’unda görülen ağrı ağızda değil başta hissediliyor. Ancak bu ağrılar yüz bölgesinde yanaklara, damaklara, dişler, hatta gözlere bile etki edebiliyor.

Beyin donması nasıl geçer?

Beyin donmasının nedenleri tam olarak netlik kazanmadığından, bunun nasıl ve ne şekilde tedavi edileceği tam olarak bilemiyor.Vücut soğukluğu eski hali gibi sıcak bir hale geldiğinde, beyin donması olayı kendiliğinden düzeliyor. Ancak ağrıyı azaltmak için bazı yöntemler bulunuyor:

- Soğuk yiyecek ve içecekleri yavaş tüketmek

- Ağzın üst kısmına dilinizle baskı yaparak ısınmasını sağlamak

- Tüketilen soğuk içecek ya da yiyeceğin üzerine ılık su içmek 

- Paşparmakla dile veya damağa, tam ön dişlerin arkasına bastırmak

Soğuk içecek ve tatlıların yanı sıra kışın sörf yapmak ve buz pateni pisti gibi soğuk ve rüzgarlı ortamlar da beyin donmasına neden olabiliyor. 

Ağrılar çok şiddetli oluyor ve geçiyorsa uzman bir doktora gitmek ve muayene olmak gerekiyor.   

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları