Akromegali hastalığı (kontrolsüz büyüme hastalığı) nedir? Akromegali belirtileri ve tedavisi
Akromegali hastalığının belirtileri nelerdir? Akromegali hastalığının nedenleri nelerdir? Akromegali tanısı nasıl konur? Akromegali hastalığı nasıl tedavi edilir?

Akromegali hastalığının yüzde 90 nedeni hipofiz bezindeki tümörler oluyor..

Hipofiz bezinin aşırı büyüme hormonu (BH) salgılaması ile akromegali yani kontrolsüz büyüme hastalığı meydana geliyor. Nadir görülen akromegali hastalığına orta yaşlı kişilerde (40-50 yaş) rastlanıyor.

Bu hastalık türünde kişi dev bir görünüme sahip oluyor. Fakat hastalık kişinin büyüme çağının bitiminden sonra başlarsa sadece el-ayakların genişlemesi, çeneyle  burnun büyümesi ve sesin kalınlaşması görülüyor.  

Akromegali hastalığının nedenleri nelerdir?

Hastaların yüzde 90’ında hastalığın nedenini hipofiz bezindeki tümörler oluşturuyor. Bunun sonucunda görmede darlık ve baş ağrısı meydana geliyor.

Akromegali hastalığının belirtileri nelerdir?

- Seste kalınlık

- Ayakkabı numarasında artış ve yüzüklerin parmağa dar gelmesi

- Terlemenin artması

- Eklem ağrıları

- Kas güçsüzlüğü

- Horlama

- Alın, burun, dudaklar, dil ve çenede büyüme

- Ciltte kalınlaşma

- Yorgunluk ve halsizlik

- Kadınlarda adet bozuklukları ve göğüsten süt gelmesi

- Karpal tunel sendromu

- Bacaklarda uyuşma

- İlerlemiş vakalarda guatr, diyabet

- Çift görme

- Baş ağrısı

Akromegali tanısı nasıl konur? 

Akromegali belirtileri çok yavaş ilerlediği için tanı hastalık başladıktan yıllar sonra konululabiliyor. Tanı için 75 gram glukoz verilmeden önce ve verildikten sonra büyüme hormonunun kan düzeyleri ölçülüyor. 

Glukoz genellikle büyüme hormonu salgılanmasını baskılıypr ve glukozun hormonun kan düzeyi üzerinde hiçbir etkisi olmazsa pitüiter bezden kontrolsüz büyüme hormonu salgılandığı kanıtlanabiliyor. 

Pitüiter bezin tümörünü veya aşırı büyümesini anlamak adına bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tetkikleri de yapılıyor. 

Akromegali hastalığı nasıl tedavi edilir?

Akromegali hastalığı tedavisinde ilk amaç artmış olan büyüme hormonu seviyelerinin normale düşürülmesi, büyüyen tümörün neden olduğu baskının ortadan kaldırması, normal hipofiz fonksiyonlarının devamının sağlanması oluyor.

Akromegali hastalığında cerrahi olarak büyüme hormonu salgılanmasına neden olan tümör çıkartılıyor. Ameliyat ile genellikle başarı sağlanıyor. Ameliyat öncesi büyük tümörlerde Octrotid ilaçlarıla tümörü küçültülüp ameliyat daha sonra yapılabiliyor.

Ameliyat yapılmasına rağmen hipofizde kitle bulunuyorsa  radyoterapi uygulanıyor. İlk 2 yılda büyüme hormonu azalıyor.  

İlaç tedavisi ise genelde 50 yaşın üzerindeki akromegali hastalarda düşünülüyor.Bu ilaçlar kullanıldığında tümör kitlesinde yarı yarıya azalma olabiliyor.

Akromegali hastalığı için hangi bölüme gidilir?

Akromegali hastalığı için beyin cerrahisi bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları