1. Süt Tüketin
Bebeklik çağında anne sütüyle birlikte büyüdükçe, çocuklarda kalsiyum seviyesi önemli bir konudur. Genellikle kadınlarda görülen kemik erimesinin önüne geçebilmek için, yeterli seviyede kalsiyum gereklidir. Her gün süt tüketimi, çocukluk dönemi itibariyle yapılmalıdır. Çocukken ve gelişim çağında depolanan kalsiyumla, yaş ilerledikçe depoların erken tükenmesinin önüne geçilir.
2. Egzersiz Yapın
Kemik sağlığı için hareketsiz bir yaşam biçimi tehlikelidir. Egzersiz alışkanlığı edinip, kemik sağlığını ilerleyen yaşlarda da korumak için etkili bir yoldur. Yürüyüş, spor, ev egzersizleri ile vücutta kemikler güçlü hale gelebilir.
3. İdeal Kilonuzun Üstüne Çıkmayın
Kemiklerin taşıyabileceği kapasitede bir yükün üzerine çıkıldığında, vücudu taşıyan eklemler, ayak bilekleri ve kalçada aşınma meydana geliyor. Sağlıklı kemikler için ideal kilo gereklidir. Fazla kilolu insanlarda, ağırlık verildiğinde kemiklerde aşınma, kireçlenme, erime gibi durumlar ortaya çıkar.
4. D Vitamini Alın
Vücuttaki kalsiyumun aktif ve etkili olabilmesi için D vitamini şarttır. D vitaminin yüzde 90'ı güneşten alınır. Her gün yüz, kol, bacaklarımızın 20 dakika güneş alması D vitamini desteğini arttırır. D vitamini ilaçları ve vitaminin yüksek olduğu besinlerle ek destek sağlanabilir.
5. Sigaradan Uzak Durun
Tüm hastalıkların sebeplerinden olan sigara, kemikleri de olumsuz etkileyen bir faktördür. Kemik erimesi hastalığı sigara içenlerde daha çok rastlanır. Sigara alışkanlığı olan kişilerde, kemikler daha geç iyileşme gösterir.
6. Rutin Kemik Taraması
Bilinen bir kemik hastalığı olmasa dahi, iki yılda bir tetkikler yaptırılmalıdır. Kemik erimesi olan hastalarda tarama yapılması yılda bir kez mutlaka gerekir. Kemik hastalıklarında erken tanı önemlidir ve geç kalmadan tedaviye başlamak için kemik taramaları ihmal edilmemelidir.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları