Blefarit halk dilindeki adıyla göz kapağı iltihabı, göz kapağının kenarında ve kirpiklerin dışa doğru uzadığı yerde görülüyor. Yaygın bir göz hastalığı olan blefarit kaşıntılı ve tahrişli göz kapaklarına neden oluyor.
Blefarit hastalığı ön ve arka blefarit olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ön blefarit türünde gözkapağının özellikle dış kenarı, kirpik dipleri zarar görüyor. Ön blefarit, bakterilerin aşırı miktarda çoğalmasına veya derinin kepekli olmasına bağlı olarak ortaya çıkıyor.
Arka blefarit ise kapağın göze değen arka kısmını etkisi altına alıyor ve buradaki gözyaşı yağ bezlerinin anormal olmasıyla bağlantılı oluyor.
Blefarite bağlı olarak arpacık , şalazyon hastalığı ve kornea sorunları görülebiliyor.
Blefarit (Göz kapağı iltihabı) belirtileri nelerdir?
- Gözlerde yanma
- Gözde batma
- Gözde kızarıklık ve şişlik
- Çapaklanma
- Kirpiklerde yapışıklık ve dökülme
- Sık göz kırpma
- Yağlı görünen göz kapağı
- Işığa duyarlılık
- Gözde sulanma
Blefarit bulaşıcı mıdır?
Blefarit bulaşıcı olan türü de bulunuyor. Bulaşıcı blefaritte yeşil veya sarı renkli bir akıntı görülebiliyor. Bu akıntı özellikle sabahları göz kapaklarının yapışmasına sebebiyet veriyor.Tedaviye direnç gösteren bulaşıcı blefarit hastalarında uzun süreli antibiyotik hapları kullanılabiliyor.
Blefarit neden olur? Blefarit nedenleri
- Gözkapağındaki bakterilerin çoğalması
- Alerjit durumlar
- Sigara dumanı
- Cildin yağlı olması
- Saç derisinde kepeklenme
- Cilt hastalıkları
- Kimyasal maddeler
- Göz makyaj ürünleri
Blefarit nasıl teşhis edilir?
Blefarit belirtileri görüldüğünde doktora görünmek gerekiyor. Doktor bir büyüteçle göz kapaklarını inceleyip, muayene ediyor.
Gerektiği durumlarda göz kapağındaki yağ veya kabuklardan örnekler alınıyor. Herhangi bakteri, mantar olup olmadığına bakılması ya da alerji testi yapılması için laboratuara gönderiliyor.
Blefarit nasıl tedavi edilir?
Blefarit tedavisinde ilk olarak gözlerin temiz tutulması ve bakımının yapılması geliyor. Sıcak ve kuru bir bezle göz kapaklarını temizlemek ve su ve bebek şampuanı karışımı ile hafifçe fırçalanması tedaviye yardımcı oluyor. Kafa derisinde kepek bulunuyorsa bir kepek şampuanı da öneriliyor.
Son aşamada blefarit hala iyileşmiyorsa gözkapağı kenarına antibiyotikli-steroitli ilaçlar uygulanıyor. Tedaviye bazı hastalara yapay gözyaşı damlaları da veriliyor.
Blefarit hastalarının dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
- Elleri sürekli temiz tutmak ve göz sürmemek
- Alerjiden kaynaklanan blefaritlerden alerji yapan şeylerden uzak durmak ( polen, kedi,köpek vb.)
- İltihaplanma varsa makyaj yapılmamalı
- Kepekli saçlar için olan şampuanlar kullanmak
- Omega 3 açısından zengin besinler tüketmek
Blefarit için hangi bölüme gidilir?
Blefarit için göz hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.