Baker Kisti (Diz Arkası Kist) Nedir?
Baker kisti, diz arkasında oluşan şişlik, çıkıntı şeklinde görülen kitledir. İçi sıvı dolu olan şişlik, bacağın gerilmesi, esnemesi durumlarında ağrıya neden olur. Bazı durumlarda ağrı yapmamaktadır.
Hastalık çocukluk ve yetişkinlik olmak üzere her dönemde meydana gelebilir. Paker kistine aynı zamanda popliteal kist adı da verilmektedir. Baker kisti daha çok kıkırdağın yırtılması durumunda ya da artrit hastalıkları sonucunda yaşanmaktadır.
Baker kisti tedavi edilmediğinde derin ven trombozu, ven iltihabı denilen tromboflebit, sinir hasarı meydana gelebilir. Derin ven trombozu, toplar damarlarda kan pıhtısı oluşmasına denir. Diz arkasında oluşan şişliğin yırtılması en kötü durumdur. Şişlik yırtıldığında, içerideki sıvı kaslara yayılır ve daha büyük oranda şişme, kızarıklık oluşur.
Baker Kisti Neden Oluşur?
Baker kisti, gonartroz, gut artriti, romatoid artrit, menisküs yırtığı gibi hastalıklardan kaynaklı meydana gelmektedir. Çocuklık çağında eklemlerde zorlanma yaşanması nedeniyle, ileride baker kisti riski artmaktadır. Kemik erimesi olan kişilerde baker kisti daha sık görülmektedir.
Baker Kisti Belirtileri
- Diz arkasında şişkinlik
- Diz arkasında sertlik
- Dizlerde ağrı
- Hareket halinde ağrı
- Ayakları uzatında artan ağrı
Baker Kisti Tanısı Nasıl Konur?
Baker kisti hastalığına tanı koymak için doppler ultrason, bilgisayarlı tomografi, MR gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır.
Baker Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın tedavisinde kortikosteroid içeriği olan iğne yapılarak, iltihabın dindirilmesi amaçlanır. Aspirasyon denilen iğne ile sıvı çekilmesi işlemi de uygulanabilir. Diz bölgesine yapılan iğne ile içeride biriken sıvı çekilir. Kasların yeniden güçlendirilmesi için egzersizler, buz kompresi gibi yöntemler gerekebilir.
Baker Kisti İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Hastalığın belirtileri görüldüğünde Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilmelidir.