Gebelik Döneminde Hangi Vitamin ve Mineraller Önemli?

Gebelik Döneminde Hangi Vitamin ve Mineraller Önemli?

Gebelik döneminde vücudun vitamin ve mineral ihtiyacı artar. Bebeğin gelişimi açısından, gebelik döneminde vitamin ve mineral desteği çok önemlidir. Vitaminler gerekli olduğu kadar, fazla alımı da olumsuz etki gösterebilir. Bu yüzden vitamin ve mineral alımı doktor önerisiyle yapılmalıdır.

Gebelik Döneminde Vitamin-Mineral Yetersizliğinin Sonuçları

Anne yeterli vitamini alamadığında kemik zayıflaması, diş çürümesi, erken doğum, kansızlık gibi durumlarla karşılaşabilir. Ayrıca bebeğin gelişimi açısından vitamin ve mineral yetersizliği önemli bir etkendir. Gebelik öncesi dönemde alkol, sigara kullanımı, doğum kontrol hapı kullanılması, düzensiz beslenme gibi faktörler, gebelik döneminde annenin vitamin ihtiyacını artırmaktadır. 

Gebelikte Hangi Vitamin ve Mineraller Önemli?

Folik Asit - B Vitaminleri

B vitamini grubundan olan Folik Asit, hamilelik döneminde cenin gelişimine katkı sağlar. Embriyo gelişimi açısından etkili olan folik asit annede yetersiz olduğu zaman, doğum riskleri artmaktadır. Gebelik dönemindeki yeterli folik asit, bebeği oluşabilecek hastalıklardan korur. Hamile kadınların günde yaklaşık 600 gr folik asit alması gereklidir. Folik asit lahana, yumurta, barbunya, mercimek, kuşkonmaz, portakal suyu, bezelye, ayçekirdeği, domates suyu gibi besinlerde bulunur.

C Vitamini

 C vitamini ihtiyacı gebelik döneminde artar. Demir emilimini arttıran C vitamini, bebeğin kemik sağlığında ve annenin bağışıklık sistemini güçlendirmede etkilidir. C vitamini yetersiz olduğunda erken doğum ve enfeksiyon riski artabilir. C vitamini, portakal, greyfurt, dolmalık biber, mor lahana, karnabahar, çilek, brokoli, domates, ananas, kivi gibi besinlerde bulunur. 

D Vitamini

Kemik gelişimine katkı sağlayan D vitamini kalsiyon emilimi açısından önemlidir. D vitamini eksikliği anne ve bebek sağlığında olumsuzluk yaratır. Yetersiz D vitamini olan annenin kemik kaybı riski ile birlikte bebekte kemik ve bıngıldaklarda sorun ortaya çıkar. D vitaminin yüzde 90'ı güneşten sağlanır. 

A Vitamini

A vitamini yetersizliğinde bebeğin böbrek, idrar torbası, idrar kanalları ve idrar yolunda normalin dışında etkiler yaratabileceği gibi anne için de düşük riskini arttırmaktadır. A vitamini pırasa, ıspanak, havuç, kabak, greyfurt, kırmızı biber, mercimek, pazı, karpuz, maydanız, kayısı, yeşil fasulye, yoğurt, brüksel lahanası gibi besinlerde bulunur.

E Vitamini

E vitamininin, bebeğin doku gelişiminde etkisi büyüktür. E vitamini fındık, ıspanak, yeşil zeytin, fesleğen, kuşkonmaz, brokoli, avokado, pazı, kabak, şalgam gibi besinlerde bulunur.

Demir

Hamilelik döneminde kan hacminin yüzde 50 artış göstermesiyle birlikte hemoglobin ve hemoglobin miktarı için demir ihtiyacının sağlanması gereklidir. Demir minerali, ceninin gelişen kan dolaşımı için önemlidir. Demir minerali, C vitamini ile birlikte alındığında demirin emilim oranı yükselmektedir. Kalsiyumlu gıdalarla birlikte tüketmek demirden alınacak yararı düşürmektedir. Mercimek, barbunya, kinoa, nohut, soya fasulyesi, kırmızı et, ıspanak, pazı gibi besinlerde demir bulunur.

Kalsiyum

Hamilelik döneminde kalsiyum, bebeğin kemik sağlığı ve diş sağlığı açısından önemlidir. Gebelikte alınan kalsiyum bebeğin kemik ve kıdırdak oluşumuna olumlu etki sağlar. Kalsiyum minerali, şalgam, ıspanak, roka, brokoli, roka, badem, susam, süt ve süt ürünleri gibi besinlerde bulunur.

Çinko

Çinko minerali, doku yenilenmesini artıran etkisiyle bebeğin gelişimi açısından önemlidir. Bebeğin büyümesi için gerekli bir mineraldir. Çinko minerali, kabak çekirdeği, kuzu eti, mantar, ıspanak, mantar, yoğurt gibi besinlerde bulunur.