Düz tabanlığın mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor aksi halde hastalık ilerliyor ve ciddi sorunlara yol açıyor..
Toplumda sıkça görülen ortopedik sorunlardan birisi de düz tabanlık oluyor. Pes Planus, taban düşüklüğü olarak da ifade edilen düz tabanlık, ayak tabanında iç kavisin olmayışı veya yetersiz oluşuyla meydana geliyor.
Düz taban, çocuklarda ve yetişkinlerde doğuştan yada sonradan görülebiliyor. Düz taban olan insanlar,çoğunlukla erken yoruluyor. Bunun nedeni ise, ayaklarında mevcut bulunmayan kavisler sebebiyle ayağın farklı yerinde meydana gelen baskı oluyor.
Düz tabanlık tezgahtarlık yapanlarda, hizmetçilerde, berber mesleğini yapanlarda ,gebelikte, çok şişman kimselerde görülüyor. Bu insanlarda ayak kubbesi eğriliğini kaybettiğini için düztabanlık başlayabiliyor.
Düz taban çeşitleri nelerdir?
Esnek düz tabanlık ve rigit düz tabanlık olmak üzere 2 çeşit düz tabanlık bulunuyor. Esnek düz tabanda ayak kullanılmıyorken taban kavisi görülüyor, yere basıldığında taban düzleşmesi oluyor. Genetik bir sorun yoksa 8-10 yaşından sonra kendiliğinden düzelebiliyor.
Rigit düz tabanda ise ayak boştayken de, kullanılıyorken de kavis oluşmuyor. Ayak kemiklerinin aralarındaki uyumun bozulması sonucu meydana geliyor ve tedavi edilmezse kalıcı sorunlara neden oluyor.
Düz tabanlığın belirtileri nelerdir?
- Ayaklarda içe basma
- Erken yorulma
- Dizlerin birbirine çarpması
- Ayaklarda ağrı
- Ayak tabanlarının şişmesi
- Bel problemlerinin artması
- Spor yapma kabiliyetinin azalması
- Sık sık nasır oluşumu
- Gün sonunda kaval kemiklerinde ağrı hissedilmesi
Düz tabanlık neden olur? Düz tabanlığın nedenleri nelerdir?
- Doğuştan olması
- Romatolojik hastalıklar
- Aşırı kilolu olmak
- Esnemiş veya yırtılmış tendonlar
- Diyabet
- Gebelik
- Çocuklara küçük yaşta sert ayakkabılar giydirilmesi
Düz tabanlık nasıl anlaşılır? Düz taban teşhisi nasıl yapılır?
Düz tabanın teşhisi genellikle kişinin kendisi tarafından konuluyor. Ayak tabanı ıslatarak, güneşteki yada açık renk bir zemine basılıyor. Daha sonra çıkan izden, ayaktaki kavisin olup olmadığına bakılıyor. Kavis görülüyorsa herhangi bir düz tabanlık söz konusu olmuyor. Kavis eğer yok ise, büyük ihtimalle düz tabanlıktan görülüyor.
Bu yöntem ilkel bir yöntem olsa da işe yarayabiliyor. Düz taban olduğunu anlayan hastalar, uzman bir ortopedi doktoruna muayene olup bu durumun derecesini tam olarak öğrenebiliyor.
Düz taban tedavisi nasıl yapılır?
Düz tabanlığın mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor aksi halde hastalık ilerliyor yürüyememeye yol açıyor. Diz ve bel ağrılarına, eklemlerde deformasyona neden oluyor.
Düz tabanlık tedavisinde öncelikle ayakkabı değişikliği öneriliyor. Tedavi sürecinde tercih edilen ayakkabıların ayağı desteklemesi ve ayağın şeklini alan tabanların olması gerekiyor.
Bu süreçte hastanın kilo vermesi ve ayaklarını aşırı kullanmaması söyleniyor. Ayakkabı ve tabanlık tedavisinden olumlu sonuç alınamamış ve hastalık ileri evreye ulaşmış ise cerrahi müdahale yapılıyor.
Düz tabanlar askere gidiyor mu?
Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin 66. maddesinde "düztaban olan kişiler muayene ve değerlendirmeye tabi tutularak askerliğe elverişli olup olmadıklarına karar verilir '' ifadesi yer alıyor. Bu nedenle düz taban olan kişiler uzman doktorlar tarafından muayene ediliyor ve askerliğe elverişli olup olmadıklarına bakılıyor ve askere gidip gidemeyeceğine karar veriliyor.
Düz taban olmamak için ne yapılmalı?
- Çocukların 5 yaşına kadar çıplak ayak yürümelerini sağlamak
- Çocukların ortopedik ayakkabı değil, anatomik veya fizyolojik olarak adlandırılan ayakkabıları giymesi
- Aşırı kilolu olmaktan kaçınmak
Düz tabanlık için hangi bölümü gidilir?
Düz tabanlık için Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gitmek gerekiyor.