Astım Hastalığı Neden Olur? Astım Belirtileri ve Tanısı

Astım Hastalığı Neden Olur? Astım Belirtileri ve Tanısı

Astım hastalığı nedir ve neden olur? Astım belirtileri ve nedenleri neler? Astım hastalığı geçer mi? Astım hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Astım Hastalığı Nedir?

Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak görülen astım, hava yollarının daralmasıyla, nefes almanın güçleştiği kriz şeklinde görülen bir hastalıktır. Türkiye'de her 100 yetişkinin 7'si, her 100 çocuğun 15'i astımlıdır. Astım hastalığı, hava yollarında ya da mukozada zar şişmesi olduğunda hava akımı tıkanarak soluk almata zorluk yaşanır. Bu süreç sonunda astım nöbetleri yaşanır. 


Alerjik Astım

Bahar ve yaz aylarında görülen alerjik astım, kadınlarda daha yaygın görülmektedir. Havadaki ağaç polenlerinin de etkilediği alerjik astım tedavi edilmezse kronikleşebilir. Alerjik astım/nezle durumunda göz kızarıklığını da etkiler. Alerjik astımda, alerjen maddeye karşı hassasiyet durumunda, genetik yatkınlık büyün oranda söz konusudur.


Astım Belirtileri

- Hırıltılı nefes alıp verme

- Solunum sırasında ıslık sesi

- Kuru öksürük

- Nefes darlığı

- Göğüste sıkışma-tıkanıklık


Astım Hastalığında Risk Grupları

- Bebeklikte alerjen maddeye fazla maruz kalmak

- Ailede astımlı olması

- Sigara kullanımı

- Tekstil, dericilik, doğramacılık, marangozluk gibi solunumu etkileyen meslek grupları

- Anne karnında yetersiz beslenme

- Küçük yaşta ileri seviye solunum yolları rahatsızlığı yaşamak


Astım Teşhisi ve Tedavisi

Astım hastalığında, hasta öyküsü dinlenip muayene edildikten sonra, akciğer grafisi, kan alerji testleri, solunum fonksiyon testleri yapılıyor. Teşhis sonrasında toz ya da sprey şeklinde astım ilaçları kullanılır. Astım tamamen tedavi edilemez ancak ilaçlarla atakların önüne geçilir. Hasta yaşamı boyunca alerjen olan, nefes almasını zorlaştıran ortamlarda bulunmamaya dikkat etmelidir.


Astım Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Astım hastalığı belirtileri görüldüğünde Göğüs Hastalıkları bölümüne gidilir.