Tıpta Prosopagnozi olarak bilinen yüz körlüğü, insan yüzlerini tanıyamama durumu olarak ifade ediliyor. Dünya nüfusunun yüzde 2,5’ini etkileyen nadir bir hastalık türü olarak karşımıza çıkıyor.
Bu hastalığa yakalanan insanlar bir insanın yüzüne baktıklarında yüzü tüm detaylarıyla görmelerine rağmen bir bütünlük içinde algılayamıyor. Çoğu kişi yüz hafızasının pek iyi olmadığını düşünüp, umursamıyor.
Hastalığın derecesine göre objeleri hayvanlardan ayırmak mümkün olmayabiliyor. Hastalığın en ağır durumunda ise insanlar kendi aile fertlerini bile tanıyamıyor.
Yüz körlüğü belirtileri nelerdir?
- İnsanların yüzlerini ayırt edememe,
- Tv yada film izlerken karakterleri karıştırmak
- İlişki kurmakta zorlanan kişilerde depresyon belirtileri
- Yüz ifadelerini algılamakta zorluk
- Yeni tanışılan kişileri hatırlayamamak
Yüz körlüğü neden olur? Yüz körlüğünün sebepleri nelerdir?
Yüz körlüğü kimi zaman doğuştan kaynaklı olabiliyor. Aynı zamanda nadir de olsa, beyine dışarıdan alınan bir darbe sonucu veya inme, tümör gibi merkezi sinir sistemini etkileyen enfeksiyonlar da yüz körlüğünün nedenleri olabiliyor.
Yüz körlüğü nasıl anlaşılır?
Yapılan araştırmalara göre çoğu çeşitli yüz testleri bulunuyor. İngiltere'nin King's College London Üniversitesi uzmanları, bu hastalığın anlaşılması ve tanısının konulması için bir anket geliştirdi.
Bu testlerde yüz resimleri gösterilen bireylerin fMRI ile ilgili beyin bölümlerinin aktiviteleri ölçülüyor.
Yüz körlüğü tanısı koymak için de bazı testler yapılıyor.
Bu testlerden bazıları gösterilen bir yüzün bir çok yüz arasından tekrar bulunması şeklinde olurken bazıları ise ünlü kişilerin tanınması şeklinde oluyor. Aynı zamanda işinde veya okulunda çevresindeki kişileri karıştırıp karıştırmadığı soruluyor.
Yüz körlüğü nasıl tedavi edilir?
Yüz körlüğünde kesin bir tedavi yada ilaç bulunmuyor. Etkilerini azaltmak için hastaların kendi arkadaşlarını, aile fertleri ve akrabalarını tanımak için ipuçları (sarı saç, uzun boy) not almaları yararlı oluyor.
Bu durumda ebeveynlere ve öğretmenlere büyük görevler düşüyor. Çocuklarının ya da öğrencilerinin yüz körü olduğunu fark etmeleri durumunda onlara bu yönde eğitim verilmesini sağlamaları gerekiyor.
Aynı zamanda çok kalabalık ortamlardan partilerden uzaklaşmak , film izlerken de çok fazla kişinin karakterin olduğu filmleri izlememek yüz körlüğünün ilerlemesini engelliyor.
Yüz körlüğü için hangi doktora gidilir?
Yüz körlüğü için beyin ve sinir hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.