Zona Nedir?
Zona hastalığı, "varicella zoster" adı verilen virüsün, duyusal sinir hücrelerinde görülen, ağrı, döküntülü şekilde deride beliren mikroplu sinir iltihabıdır. Zona hastalığı her yaş grubunda görülebilmektedir. Zona hastalığının oftalmi, kranial, oral, otik olmak üzere dört çeşidi vardır.
Zona Çeşitleri
Oftalmi Zona; Göz çevresi, alın, burun, üst dişler, yaban, damat, dudaklarda görülür. Göz kapakları ve alında kılcal damarlarda kan toplanması, kızarıklık şeklinde çortaya çıkar.
Kranial Zona; Boyun ve başı etkiler. Baş ve boyun ağrısıyla birlikle kızarıklıkların üstünde sıvı dolu kabarcıklar oluşur.
Otik Zona; Dış kulak yolunda bulunan sinirlerde görülür. Baş dönmesi ve çınlamayla beraber tek kulakta ağrı meydana gelir. Yüz felci riski artar.
Oral Zona; Alt çene kemiği, sert damat, üst çene kemiğinde ortaya çıkar.
Zona Hastalığını Tetikleyen Nedenler
- Depresyon
- Aşırı stres, üzüntü, yorgunluk
- Kanser tedavisi
- Kronik sağlık sorunları
- Yaşlanma
- Dengesiz beslenme tarzı
- Enfeksiyon hastalıkları
Zona Belirtileri Neler?
- Ağrı
- Deride yanma
- Kaşıntı
- Deride döküntü
- Kızarıklık
Zona Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?
Zona bulaşıcı bir hastalık değildir. Fakat, zonanın olduğu bölgeye temas eden kişi, daha önce suçiçeği geçirmeyen biriyse, suçiçeği hastalığı görülebilir.
Zona Hastalığı Tanısı ve Tedavisi
Kendini içi su dolu kabarcıklarla gösteren zona hastalığında, tanı dermatoloji uzmanının muayenesiyle konur. Zona tedavisinde ağızdan alınan anti-viral ilaçlar kullanılır. Zona tedavisinde genellikle antidepresanlar, antikonvülzanlar, ağrı kesiciler, anestezik kremler, TENS, görülen bölgeye sinir blokajı, akupuntur gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Zona Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Zona hastalığı belirtileri görüldüğünde Dermatoloji bölümüne gidilmelidir.