Kalçanın üzerine düşme şeklinde olan kazalar sonrasında tarlov kisti riski artıyor...
Perinöral kist olarak da adlandırılan tarlov kisti, omurganın alt ucunda ortaya çıkan içi omurilik sıvısı ile dolu kesecikler olarak karşımıza çıkıyor.
Daha çok kadınlarda rastlanan tarlov kistinin patlaması halinde sıvının dağılması ciddi sorunlara neden oluyor. Tarlov kistleri, vücutta oluşan diğer kistlerden çok farklı olmasının sebebi omurganın sinirleri içerisinde bulunuyor.
Tarlov kistleri kanser olmuyor. İyi huylu olan kistlerin tedavisi için beyin cerrahları müdahalesi sonucunda iyileşmesi görülüyor.
Tarlov kisti neden olur? Tarlov kisti nedenleri
Tarlov kistinin tam nedeni bilinmiyor. Ancak kalçanın üzerine düşme şeklinde olan kazalar sonrasında kistin büyüyerek şikayete sebep olduğu düşünülüyor.
Omurgaya alınan darbeler, omurilik sıvısı basıncında artış, omurilik sıvısı tıkanması, doğum yapmak ve ağır kaldırmakta yine tarlov kistinin nedenleri arasında gösteriyor.
Tarlov kisti belirtileri nelerdir?
- Etkilenen sinirin ilgili alanına yayılan ağrı özellikle kalçada duyulan ağrı
- Refleks kaybı
- Kaslarda güçsüzlük
- Öksürme veya hapşırma esnasında ağrı
- Baş ağrısı
- Kuyruk sokumunda çekilme veya yanma hissi
- Cinsel ilişki sorunları
- İdrar tutamama veya bağırsakta fonksiyon bozukluğu
- Deride his kaybı
Tarlov kisti teşhisi nasıl konur?
Tarlov kisti hakkında çok fazla bilgi olmadığı için erken farkedilemeyebiliyor. Burada önemli olan konuyla alakalı tecrübesi olan beyin cerrahına başvurmak oluyor. Hastanın teşhisi MR ile konuluyor. Ayrıca hastada örolojik bozukluklar bulunuyorsa örolojik testler, mesane problemleri varsa irodinamik testler yaptırılması öneriliyor.
Tarlov kisti nasıl tedavi edilir?
Tarlov kisti ameliyatsız ve ameliyatlı olmak üzere iki şekilde tedavi ediliyor. Ameliyatsız yöntemde bir iğne yardımı ile kisti içindeki sıvı boşaltılıyor ve tekrar kist oluşumunu engellemek için fibrin yapıştırıcı sıkılıyor.
Ameliyatlı yöntemde ise kistin nüfus ettiği omurilik bölgesi açılıyor kist içinde ki sıvı boşaltılıyor ve içine fibrin yapıştırıcı sıkılıyor. Genellikle hastada kiste bağlı dışkılama ve idrar ile ilgili sorunlar varsa ve kist boyutu 1,5 cm'den büyükse ameliyat öneriliyor.
Her ne tedavi uygulanırsa uygulansın tarlov kistinin tekrar etmeyeceğinin garantisi verilmiyor. Ameliyat sonrasında hastalara yatarken ayaklarını kaldırmaları ve belde şişlik olmaması için korse takmaları söyleniyor. Bazı hastalarda ameliyat sonrası bakterilere bağlı olarak menenjit görülme ihtimali bulunuyor. Hastaların bir çoğunda tedaviden yarar görülse de bir kısmında ağrılar devam edebiliyor.
Tarlov kisti için hangi bölüme gidilir?
Tarlov kisti için Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümüne gidilmesi gerekiyor.