1. Lens Seçimi
Kontakt lens kullanmadan önce doktor muayenesi gereklidir. Gözlük numarası ve lens numarası farklı olabileceğinden dolayı, gözlük kullanımına göre numarayla lens alınmamalıdır. Lensin çapının ve ölçülerinin göze uyması önemlidir. Bu yüzden alışveriş yapar gibi lens satın almamak gerekir.
2. El Hijyeni
Lens çıkarıp, takarken el hijyeni önemlidir. Vücudun en mikroplu yeri, bir çok yerle temasta bulunduğu için ellerimizdir. Bu yüzden lensleri çıkarmadan ya da takmadan önce eller iyice yıkanmalıdır. Lenslerde bakteri oluşup, göz sağlığını tehlikeye atmamak için en önemli kuraldır.
3. Solüsyon Kalitesi Önemli
Enfeksiyonu önleyici yüksek kalitede solüsyon tercih edilmelidir. Lens kutusundaki solüsyon 1 haftadan sonra değiştirilmelidir. Lensleri çıkardığımızda uzun süre solüsyon içerisinde beklediğinden, mikrop kapmasını önleyecek şekilde hareket edilmelidir.
4. Lensle Uyumayın
Bütün gün gözümüzde takılı olan lensleri, genelde gece yatarken çıkarmak unutulmaktadır. Ancak gözde lens ile birlikte uyumak uzun sürede göz sağlığını olumsuz etkilemektedir.
5. Lensle Duş Alıp, Denize Girmeyin
Yazın havuza, denize lensle girmek, duş alırken lensleri çıkarmamak gözde ileri boyutta bir hasara yol açabilmektedir. Suyun içerisindeki bakteriler lensle temasa geçtiğinde gözde görme kaybına kadar varan bir tablo ortaya çıkabilir.
6. Makyaj ve Lens
Makyaj yapacakların, makyajdan önce lensi takması, makyajı çıkarmadan önce lensi çıkarması gerekir. Alerjik ve mikrobik bir sorun yaratmaması açısından gözde lens varken makyaj silinmemelidir.
7. Lens Kullanım Süresine Dikkat
Göz doktorunun önerdiği lensin kullanım süresi hakkında bilgi alınmalıdır. Lensler günlük, 15 günlük ve 1 aylık kullanım sürelerine sahip olabilmektedir. Kullandığınız lensin eğer süresi 15 günlükse, 15. günün sonunda atmalısınız.