1. İftarı Neyle Açmak Gerekir?
Zeytin ve hurmayla iftar açmak bir ritüel gibi görünse de aslında, mide sağlığı açısından faydalıdır. Hurma, zeytin gibi lifli gıdalar, uzun süre aç kalan mideye sindirim sistemi açısından rahatlık verecektir. İftara soğuk su ile başlamak, midede rahatsızlık yaratır.
2. Yemeği Yavaş Yiyin
Uzun süre aç kalmanın etkisiyle, iftarda yemekleri hızlıca yemek daha sonra mide şikayeti yaratacaktır. Yemekleri iyice çiğneyerek, midede sindirilmesini kolaylaştırmak gerekir. Yavaş bir şekilde ve ufak porsiyonlarda yemek doğrudur. Orucu açtıktan sonra çorbayla devam edilip, 5 dakika ara verdikten sonra ana yemeklere başlamak daha doğrudur.
3. Hemen Sigara Yakmayın
Sigaranın tüm hastalıkların nedenleri arasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir. Buna karşın sigara kullananların, iftarını birkaç lokma ile açarak, daha beyine tokluk sinyali gitmeyen sigara yakmasından dolayı tansiyon değerleri oynayabilir. Aç karnına sigara içmek daha tehlikelidir.
4. Yağlı Yemekler Tüketmeyin
İftarda aşırı yağlı, baharatlı olan ağır yemekler tüketilmesi doğru değildir. Bütün gün aç kalınması sebebiyle, daha hafif mideyi yormayacak yemekler tercih edilmelidir. Oruç tutanların sahura mutlaka kalkması gerekir. Sahurda yavaş yemek için, ezandan önce yaklaşık 1 saat süre ayrılmalıdır.
5. Suyu Aralıklı Olarak İçin
Bütün gün boş olan mideye, iftar sonrasında hemen bolca su içmek rahatsız edebilmektedir. Sahura kadar belli aralıklarla 12-13 bardak su içmek faydalıdır.
6. Ara Öğünü Atlamayın
İftardan sonra meyve, kuruyemiş, tatlı gibi öğünleri hemen yemek yerine, yaklaşık 2 saat sonra biraz tüketilebilir. Bir anda mideyi doldurmak, midenin çalışması hızı açısından sorun yaratmaktadır.
7. İftardan Sonra Egzersiz
İftar sonrasında yürüyüş yapmak gibi ufak egzersizler hazımsızlığı ortadan kaldırır ve sağlıklı uyku için gereklidir. Yemeği yedikten bir süre sonra egzersiz yapmak vücutta şişkinliği engeller.