1. Yüksek tansiyon: Böbreklerin idare edebileceğinden daha fazla miktarda tuz alması durumunda fazla tuz suyu tutuyor ve kan hacmi artıyor. Bu da kan basıncının artmasına ve tansiyonun yükselmesine neden oluyor.
2. Kalp krizi ve felç: Fazla tuz damarların sertleşmesine sebep oluyor. Damar sertleşmesinde de damarlar daralarak ve duvarları kalınlaşarak kalbi daha zor çalıştırıyor, kalp krizi ve felç riskini arttırıyor.
3. Böbrek sorunları: Vücutta kullanılmayan fazla sodyum ve kalsiyum idrara karışıyor. Aşırı tuz tüketimi de idrarda kalsiyum karışımına neden oluyor ve bu da böbrek taşlarının oluşumuna sebebiyet veriyor.
4. Kemik erimesi: Tuzun fazla tüketilmesi idrarla kalsiyım atılımından dolayı kemik erimesine neden oluyor. Menopozdan sonra kadınların, şeker hastalarının ve kemik erimesi riski taşıyan yaşlıların tuz tüketimi konusunda oldukça dikkat etmesi gerekiyor.
5. Sindirim sorunları: Tuz bağırsakların çalışmasındaki etkinliği azalttığı için vitamin yetersizliği ve bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabiliyor.
6. Ödem: Fazla tuz, vücutta su tutulmasına yol açıyor ve bu durum kişide ödeme neden oluyor.