Nefrit hastalığı (böbrek iltihabı) nedir belirtileri nelerdir? Nefrit çeşitleri ve tedavisi

Nefrit hastalığı (böbrek iltihabı) nedir belirtileri nelerdir? Nefrit çeşitleri ve tedavisi

Nefrit hastalığının nedenleri nelerdir? Akut nefrit nedir belirtileri nelerdir? Kronik nefrit nedir belirtileri nelerdir? Nefrit hastalığı nasıl tedavi edilir? Akut nefrit tedavisi nasıl olur? Kronik nefrit tedavisi nasıl olur? Nefritten korunma yolları nelerdir?

Böbrekte kan süzen ince filtrelerin iltihaplanmasına nefrit yada böbrek iltihabı adı veriliyor. Genellikle ağrılı bir şekilde orataya çıkan bu hastalık ilerlerse kişilerde günlük aktiviteleri de olumsuz yönde etkileyebiliyor. 

Böbreklerin rahat ve düzenli çalışmasını engelleyen nefrit genellikle 30 ila 40 yaş arasında erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülüyor.  

Nefrit hastalığının nedenleri nelerdir?

- Yüksek dozda ve bilinçsiz ağrı kesici kullanımı

- İdrar yolu tıkanması

- Bazı kanserler

- Kansızlık

- Gut hastalığı

- Bulaşıcı hastalıklar

Nefrit hastalığının akut ve kronik olmak üzere 2 çeşiti bulunuyor.  Akut nefrit belirtileri ve kronik nefrit belirtileri olarak farklı bulgular ortaya çıkarıyor. 

Akut nefrit nedir belirtileri nelerdir?

Antibiyotiklerin zamanında kullanılmasıyla hemolitik streptokok mikrobu yalnızca boğaz ağrısıyla iltihabına neden olabiliyor. Bu tür bir boğaz hastalığından 1-2 hafta sonra böbrek glomerüllerinde antijen ve antikor birleşimlerinin birikmesinden ötürü akut nefrit belirtileri oluşuyor. 

Akut nefrit belirtileri olarak ateş, titreme, nefes darlığı, tansiyon yükselmesi, iştahsızlık, idrarda azalma ve yanma, böbrek çevresinde ağrı, el ,göz ve bacaklarda şişmeler görülüyor.

Kronik nefrit nedir belirtileri nelerdir?

Akut nefrit tedavi edilmezse kronik nefrite dönüşüyor ve daha ağır sonuçlar doğurabiliyor. Kronik nefrit belirtileri olarak kanlı idrar ve idrarda ağrı, bel ağrısı, kansızlık, iştahsızlık, ürede artış görülüyor. 

Nefrit hastalığı nasıl tedavi edilir?

Nefrit tedavisinde önemli olan nefritin çeşidi oluyor bu nedenle öncelikle nefritin çeşidi tespit ediliyor. Kişilerde nefrit bulguları var ise doktora başvurmaları gerekiyor. 

Akut nefrit tedavisi nasıl olur?

Akut nefritte hastanın dinlenmesi ve yatakta istirahat etmesi gerekiyor. Yiyeceklerinden tuz kaldırılıyor, sıvı ve protein alımı düşürülüyor. Bu hususların ardından 10 gün kadar sonra hasta kendini daha iyi hissetmeye başlıyor. Hafif seyreden vakalarda hasta iyileşme belirtilerinin başlamasından sonra iki üç hafta daha dinlenerek kendini toparlıyor. Ağır vakalarda ise bu süre daha da uzayabiliyor. 

Kronik nefrit tedavisi nasıl olur?

Kronik nefritte kişi hasta olmakla birlikte günlük normal yaşamına devam ediyor. Böbrek işlevlerinde bozukluk belirdiğinde vücuttaki artık azot birikmesi, perhizle düşük düzeyde tutulabiliyor, fazla su ve tuz kaybı da dietle karşılanabiliyor. Tansiyon yükselmesine karşı gerekli ilaçlar veriliyor. Bazı vakalarda yapay böbreklerle kan dializi yararlı oluyor ve çok önemli vakalarda böbrek transpontasyonu gerekebiliyor.

Nefritten korunma yolları nelerdir?

- Hepatit,HIV gibi enfeksiyonlara yakalanmamak için korunarak (kondom) cinsel ilişkiye girmek

- Yüksek tansiyonu kontrol altında tutmak gerekiyor. Yüksek tansiyon da böbreklere zarar vererek nefrite sebep oluyor.

- Diyabet varsa kan şekerini kontrol altında tutmak ve ilaçları düzenli olarak kullanmak gerekiyor.

- Tuz kullanımını azaltmak gerekiyor.

Nefrit hastalığı için hangi bölüme gidilir?

Nefrit hastalığı için Nefroloji bölümüne gitmek gerekiyor.