Pedofili hastalığı nedir kimlerde görülür? Pedofili hastalığının sebepleri ve tedavisi

Pedofili hastalığı nedir kimlerde görülür? Pedofili hastalığının sebepleri ve tedavisi

Pedofili hastalığı kimlerde görülür? Pedofilinin sebepleri nelerdir? Pedofili hastalığı nasıl tedavi edilir? Pedofili hastalığına karşı alınabilecek önlemler nelerdir? Cinsel istismara maruz kalan çocukların tepkileri nasıl olur?

Pedofili hastalığı halk diliyle sübyancılık, henüz ergenliğe girmemiş küçük yaşlardaki çocuklara ilgi duyma, dürtüleyici istekler ya da bir çocukla cinsel etkileşimi içeren davranışlar olarak ifade ediliyor.

Bu tip hastalar genellikle kız yada erkek çocuk ayrımı yapmıyor ve tipleri normal görünümde olabiliyor. Pedofili bireylerin büyük çoğunluğu 40-70 yaş arasındaki erkekleri kapsıyor.

Pedofilik bireyler tercih ettikleri yaş gruplarına göre  Hebefiller (hebephiles, ergenlik sonrası çocukları tercih edenler) ve pedofiller (pedophiles, ergenlik öncesi çocukları tercih edenler) olarak ikiye ayrılıyor. 

Pedofili hastalığı da kendi içinde şeçici pedofili (sadece çocuklara ilgisi olanlar, exclusive pedophile),seçici olmayan pedofili (çocuklara ve erişkinlere ilgisi olanlar, nonexclusive pedophili) olarakta iki sınıfa bölünüyor.Bununla birlikte olgunlaşmış çocukları seçenler (telofili, teleiophile) ve bebekleri seçenler (infantfili, infantophilia) olarak alt gruplara ayrılıyor.

Pedofili hastalığı kimlerde görülür?

- Düşük benlik saygısı olanlar

- Kişilik bozukları olanlar

- Ebeveynleriyle sosyal teması sınırlı veya kötü ilişkileri olanlar

- İçe dönük yaşayanlar

- Sosyal ilişkileri kısıtlı olanlar

- Çocuklukta kendi cinsel istismara uğrayanlar

- Cinsel ihtiyaç ve yoksunluk hali

- Kişinin takıntılı veya saplantılı olması

- Pedofili sorunu yaşayan kişilerde psikoz seviyesinde ruhsal bozukluklar, bunama ve alkoliz görülüyor.

Pedofili kişiler yüzde 60- yüzde 70 oranında akrabalar, öğretmenler, komşular, otorite figürleri gibi çocuğun bildiği ve güvendiği kişiler oluyor. 

Pedofilinin sebepleri nelerdir?

Pedofili hastalığının sebepleri kesin olarak bilinmese de hem biyolojik hem de çevresel faktörlere bağlanıyor. Yapılan çalışmalar kendini kontrol etmede yaşanan sorunlar, aşırı dürtü ve bilişsel sapmalar  , beyindeki işlevsizlikler, pedofili için bir katkı ya da baskın faktör olabileceğini söylüyor. 

Genel anlamda da, serebral disfonksiyon (beyindeki işlevsizlik), travmatik gelişim, cinsel istekler ve çocuklara duyulan cinsel ilgi giderek kişinin sinir sisteminde yerleşik duruma geliyor. 

Pedofili hastalığı nasıl tedavi edilir?

Pedofili hastalığında ilk olarak pedofili sorunu olan kişilerin neden bu sorunun yaşadığının araştırılması ve sonrasında tedavi sürecine başlanması gerekiyor. Psikodinamik yönelim ile terapi şekli pedofili hastalarının iç görü kazanmasına olanak sağlayan bir tedavi oluyor. Bu tedavi sürecinde grup ya da kısa süreli olan seanslar uygulanıyor. 

Bilişsel ve davranışsal terapilerde pedofili hastasının kendisini kontrol etmesini sağlayacak olan bilişsel yöntemler kullanılıyor ve grup terapileri şeklinde uygulanıyor. 

Kimyasal kastrasyon ve ilaç tedavilerinde ise erkeklik hormonlarının üstünde azaltıcı bir etki yaratılıyor. Bu tedavi şekliyle fantezilerin azaltılması ve cinsel isteklerin azaltılması hedefleniyor. Bu ilaçların yanında serotonin alımının baskılamaya yarayan ilaçlarda kullanılıyor.

Son olarak bütünsel tedavide ise bütüncül şekilde bir yaklaşım söz konusu oluyor. Hastaların genel durumları göz önünde bulunduruluyor. Psikoterapi ve ilaç tedavilerinin bir arada kullanıldığı tedavi şekli olarak ifade ediliyor. 

Pedofili hastalığına karşı alınabilecek önlemler nelerdir?

-  Çocukların  kimlerle vakit geçirdiğini bilmek ve çevrede yeni taşınan bir komşu varsa ve çocukla çok ilgiliyse, o komşu hakkında biraz bilgi edinmek

- Çocukla daima iletişim içinde olmak. Çocukla iletişim bozuksa profesyonel destekle iletişimi güçlendirmek

- Çocuğun arkadaşlarıyla iletişim içinde olmak ve son zamanlarda garip davranışlarının olup olmadığını arkadaşlarına sormak

- Çocuğun davranışlarını gözlemlemek

- Çocuğun internete ulaşımını kontrol etmek ve ev dışında internete ulaşımı var mı bilgi edinmek

- Çocuğa özel organlarının nereler olduğu resimlerle anlatmak ve buna çeşitli yöntemlerle kimsenin dokunmaması gerektiği açıklamak

- Çocuğun kendisine ait bölgeler olduğu böyle bir davranışta bulunan biri olduğunda korkmadan öğretmenine ya da anne babasına anlatması gerektiği söylemek

Cinsel istismara maruz kalan çocukların tepkileri nasıl olur?

- Depresyon

- Kabus görme

- Uyku sorunları

- Çeşitli cinsel bozukluklar 

- Bazı yerlerde ya da kişilere karşı korku içinde hareketler olması

- Davranışlarda bozukluklar

- Aileden ya da arkadaşlardan uzaklaşmaya çalışma

- Hayallerinde, oyunlarında ve resimlerinde cinsel tacize ilişkin objeler olması

- Vücutlarının kirlendiği ya da hasarlı olduğuyla ilgili ifadeler kullanması 

- Okula gitme konusunda sıkıntılar yaşanması

- Genital bölgesinde sorun olduğunu söylemesi