Afazi Nedir?
Afazi, beyinin konuşma merkezinde oluşan bir hasar neticesinde konuşma, anlama, tekrarlama, okuma ve yazma gibi yetilerin tamamen ya da kısmi olarak kaybolmasına denir. Afazi hastalarında dikkat bozukluğu, günlük basit işleri planlama, takip, karar alma konularında zayıflama yaşanır.
Alzheimer, beyin tümörü, beyin enfeksiynonu, kafa travmaları, beyin kanaması, damar hastalıkları afazi hastalığına neden olabilmektedir. Felç olan ya da daha önce geçiren vakalarda, yüzde 25-40 arasında daha sonra afazi görülmektedir.
Afazi Türleri Nelerdir?
İfade Edici Tutuk Afazi; Hasta ne söylemek istediğinin bilincindedir fakat yazılı ve sözlü olarak düşüncelerini dile getirmede ve iletişime geçmekte güçlük yaşar.
Algılayıcı Akıcı Afazi; Hastalar sesleri işitir, yazıları okuyabilir ancak anlamdırma konusunda güçlük yaşar. Kelimeleri ilk ve gerçek anlamlarda anlarlar.
Anomik Akıcı Afazi; Konuşma gayet akıcı ve anlaşılırdır ancak bir şeyden bahsederken kullanmak istediği sözü hatırlamada güçlük çeker. Konuşma ve yazma zorlaşır.
Primer Progresif Afazi; Bu tür ender görülmektedir. Hasta tüm kabiliyetlerini kaybettiği için mimik ve hareketlerle ne demek istediğini anlatmaya çalışır. Yavaş bir süreçte seyir eder. Tedavi ile belirtiler azaltılabilir.
Global Afazi; En ileri düzeyde olan afazi, felç sonrasında görülmektedir. Konuşma, yazma, anlama, okuma yetileri kaybolur.
Afazi Belirtileri
- Konuşmada zorlanma
- Konuşurken uygun olmayan, tuhaf kaçan kelimeleri kullanma
- Yazıları anlamada, yazmada, basit işlemlerde zorlanma
- Söylenen şeyi algılamada güçlük yaşamak
Afazi Tanısı Nasıl Konur?
Hastalığın teşhisini yapabilmek için, nörolojik testler uygulanır. Hastaya doktor tarafından bir takım sorular sorulur ve komutlar istenir. Dil değerlendirme testi ile nesneleri isimlendirme sonuçları incelenir.
Afazi Hastalığında Ne Tür Tedavi Uygulanır?
Tedavi sürecinde hastanın yaşı, ne tür afazi olduğu, afazinin nedenine göre ilerlenir. Dil ve konuşma terapileri ile birlikte belirtilerin hafifletilmesi amaçlanır.
Afazi Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Hastalığın belirtileri görüldüğünde Beyin ve Sinir Hastalıkları bölümüne gidilir. Tedavi süreci Dil ve Konuşma Terapisti ile yapılmaktadır.