Uyuz hastalığının en belirgin bulgusu gece ortaya çıkan aşırı kaşıntılar...
Uyuz hastalığı , deri altına yerleşen bir çeşit parazitin sebep olduğu kaşıntı ile ortaya çıkıyor. halk arasında gidişik olarak da bilinen uyuz hastalığı sadece hayvanlarda olduğu bilinse de çocuklarda ve yetişkinlerde yaygın olarak rastlanıyor.
Uyuz hastalığına neden olan parazit, çok küçük olup ancak mikroskop altında görülebiliyor. Ufak olmasına rağmen bu parazit, kişiyi oldukça güç duruma sokuyor ve etkisi altına alıyor.
Uyuz böceğinin en çok el parmaklarının araları, bilekleri, kolların iç kısımlarını, genital bölgeyi, kalçalar ve bacakları seviyor ve buralara yerleşiyor.
Kabuklu uyuz nedir?
Kabuklu uyuz ilk önce Norveç'te ortaya çıkıyor. Norveç uyuzu olarakta anılıyor. Daha çok bağışıklık sistemi düşük, ciddi sistematik hastalıkları bulunan, hamile kadınlarda, engelli ve yaşlı kişilerde görülüyor. Bu tür uyuz hastalığında kişinin cildinde yaklaşık 2 milyon kadar uyuz paraziti ya da yumurtası bulunuyor.
Sosyete uyuzu nedir?
Sosyete uyuzu bazı saç boyaları , kokulu duş jelleri ve sahte parfümlerin cilde zarar vermesi sonucunda kaşıntı olarak meydana geliyor.
Uyuz hastalığı bulaşıcı mı?
Uyuz hastalığı doğrudan yada cinsel temasla kolayca bulaşabilen hastalıklar arasında yerini alıyor. Daha çok kreşler, huzurevleri ve cezaevi gibi kalabalık ortamlarda yaşayan kişilerde görülüyor.Bu nedenle bu tip yerlerde ortak eşyaların kullanılmaasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Uyuz hastalığı hayvandan insana geçer mi?
Uyuz hastalığı at, koyun, eşek gibi hayvanlardan insana çok hızlı bir şekilde bulaşabiliyor.
Uyuz hastalığının belirtileri nelerdir?
- Elde, sırtta, göbekte kaşıntı ( özellikle gece artan kaşıntılar)
- Deride kızarıklık ve S şeklinde yaralar
- Yaraların kirle dolması ve siyah noktalar haline gelmesi
- 1 cm uzunluğunda çizgiler
- Kırmızı sulu kabarcıklar
- İlerlediğinde pullu ve kabuklu görüntü
Uyuz hastalığı nasıl teşhis edilir?
Ciltte kaşıntı , kızarıklık görüldüğünde doktora gitmek gerekiyor. Doktor fiziksel bir muayene yapıyor. Muayene sırasında doktor bazı durumlarda teşhisini doğrulamak için bir iğne yardımıyla uyuz parazitlerini ciltten çıkarabiliyor.
Uyuz parazitlerinin tespit edilemediği durumlarda, doktor ciltten doku örneği alıyor ve bunu bir takım testlerden geçiriyor. Bu şekilde ciltte uyuz akarının ve yumurtalarının yerleşip yerleşmediği teşhis edilmiş oluyor.
Uyuz hastalığı nasıl tedavi edilir?
Uyuz tedavisinde genellikle krem türü ilaçlar veriliyor. Bölge sıcak suyla yıkanıp kurulandıktan sonra gece kremi bütün vücuda iyice bol bol sürülüyor. Kremin 8 ila 10 saat arasında vücutta kalması gerekiyor.
Tedavi seçeneklerinden bir diğeri ise solüsyonlar oluyor. Uyuz solüsyonu da uyuz kremi gibi kullanılıyor. Ancak uyuz solüsyonun uyuz kreminden farklı olarakl haftada bir kez kullanılması gerekiyor. Uyuz hastalığı tedavisi için eczaneden uyuz kremi veya uyuz solüsyonu alınmaması mutlaka doktor tarafından verilmesi öneriliyor. Aksi halde zararlı olabiliyor.
Uyuzdan korunmanın yolları nelerdir?
- Uyuz olan kişiyle temas etmemek
- Hastanın kaldığı odayı sık sık havalandırmak ve temizlemek
- Hastanın eşyalarını bol suda yıkamak
- Hastayla ortak eşyaları kullanmamak
- Hastayı okul, işyeri gibi ortamlara sokmamak
Uyuz hastalığına bitkisel çözümler nelerdir?
- Yaraya saf aloe vera jeli sürmek
- Çam ağacı yağını spreyle yatak ve çarşaflara püskürtmek
- 1 yemek kaşığı toz zerdeçalı, 3-5 damla limon suyunu ve suyu karıştırarak yaraya sürmek
- Tuzlu su uygulamak
- Beyaz sirke ve suyu pamukla yaraya sürmek
Uyuz hastalığı için hangi bölüme gidilir?
Uyuz hastalığı için Dermatoloji bölümüne gitmek gerekiyor.