Yağ Bezesi (Lipom) Nedir?
Tıp dilinde lipom ya da lipoma adı verilen yağ bezesi, vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan, yağ dokularından meydana gelen iyi huylu tümörlerden oluşmaktadır. Yumru şeklinde görülen yağ bezeleri, derinin altında bilye gibi yumuşak ve oynak durumdadır. Deriye tamamen yapışık değildir ve ağrı yapmaz. Yağ hücrelerinin büyüyüp, çoğalması sonucunda görülür.
Normalin üstünde büyüme gelişimi gösteren derinin altındaki yağ dokularının, kötü huylu tümöre dönüşmesi nadir bir durumdur. Her yaşta görülebilen yağ bezesi, 20-40 yaş arasındaki kişilerde sıklıkla rastlanılmaktadır.
Yağ bezeleri, vücutta büyük sorunlara neden olmaz ve sağlık için tehlike oluşturmaz. Büyüme devam ettiğinde yalnızca kişilerde estetik kaygı açısından rahatsızlık verebilir.
Yağ hücresinin bulunduğu her yerde ortaya çıkabilen bezeler, en çok sırt ve omuz bölgelerinde meydana gelir. Her 100 insanda görülen yağ bezeleri, kadın ve erkeklerde eşit olarak yaşanmaktadır. Hareketsiz yaşam tarzında olan insanlarda daha çok çıktığı düşünülmektedir.
Yağ bezeleri darbeye maruz kalındığında, morarma yapabilir. Ancak vücudun herhangi bir bölgesini, bir yere çarptığında yaşanan morluk gibi birkaç haftada geçer. Yağ bezelerinde iltihaplanma olması durumunda, artan basınça birlikte ağrı yaşanabilmektedir.
Yağ Bezesi (Lipom) Belirtileri
- Kitle deri altında yer alır.
- Deri altında olduğu için bir rengi yoktur.
- Hafifçe bastırıldığında yerinden oynar.
- Kulak memesi kıvamda, yumru şeklindedir.
Yağ Bezesi (Lipom) Teşhisi ve Tedavisi
Yağ bezeleri, uzman doktor tarafından yapılan fiziki muayene ile teşhis edilebilmektedir. Lokal anestezi altında, 1 santimlik kesi atılarak yağ bezesi ameliyatla alınır. Gizli dikişle kapatılan kesi, daha sonra iz bırakmaz. Birkaç dakika süren ameliyat sonrasında hasta aynı gün evine dönmektedir.
Yağ Bezesi (Lipom) İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Yağ bezesi şikayetinde Dermatoloji (Cildiye) ya da Genel Cerrahi bölümüne gidilmelidir.