Çölyak Hastalığı Nedir?
Çölyak Hastalığı, ince bağırsağın "gluten" adındaki proteine karşı olan alerjik bir hastalıktır. Çölyak, bağırsaklarda besinlerin sindirim ve emilim bozukluğunu ortaya çıkarır. Her yaşta görülebilen çölyak hastalığına, 8-12 aylık bebeklerde ve 30-40 yaş döneminde daha sık rastlanmaktadır.
Çölyak Hastalığı Neden Olur?
Glutene karşı doğan hassasiyet, kronikleşerek ince bağırsakta harabiyet ve iltihaplanmaya sebep olur. İnce bağırsakta "Villus" adı verilen kıvrımlı çıkıntılar, vücudun yeterli besini alabilmesini sağlar. Çölyak hastalığında glutenli yiyecek tüketiminde bağırsaktaki oluşan alerji sebebiyle villus çıkıntıları tahriple birlikte küçülüler. Çölyak Hastalığı genetik bir hastalık türüdür.
Çölyak Hastalığı Belirtileri
- Asabiyet
- Halsizlik
- Kas zayıflığı
- Karında şişkinlik
- Yetersiz kilo
- İştahsızlık
- Kemik ve eklem ağrıları
- Ciltte kaşıntı ile birlikte döküntü oluşumu
- Ağız içi aftlar
- Gaz şikayeti
- Büyük tuvalet ihtiyacının sık hissedilmesi
- Kusma
- Büyümede gerilik
Çölyak Hastaları Neye Dikkat Etmeli?
Çölyak hastalarının glutenli yiyecekleri yememesinin yanı sıra, tüketecekleri besinlerin, glutenli hiç bir gıdanın yanında durmaması, temas etmemesi gerekir. Bu hastaların kullanacakları çatal-kaşık, tabaklarında glutene temas olmaması önemlidir.
Çölyak Hastalığı Teşhisi ve Tedavisi
Çölyak hastalığı için kan testleri yapıldıktan sonra ince bağırsak biyopsisi yapılarak kesin teşhis konulur. Çölyak hastalığının tedavisinde glutensiz diyet yapılmalıdır. Çölyak hastalığının tedavisinde her hangi bir ilaç kullanılmaz. Erken teşhisi yapılmayan ve tedavi edilmeyen çölyak hastalığı ilerlediğinde başka hastalıklara da yol açmaktadır.
Çölyak Hastalığında Neler Yenebilir? Neler Yenilmez?
Çölyak hastalığına sahip kişiler meyve, sebze, et, yumurta, pirinç, mısır, soya unundan yapılan besinler, patates gibi gıdaları tüketebilir. Glutensiz bir beslenme tarzı benimsemesi gereken hastaların, buğday, çavdar, arpa gibi glutenli hiç bir tahıl ürününü tüketmemelidir. Laktoz eksikliği durumlarında süt ve süt ürünlerini de tüketmekten de kaçınılmalıdır.
Çölyak Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Çölyak hastalığı belirtileri görüldüğünde hastanenin varsa Gastroenteroloji, yoksa Dahiliye bölümüne gidilir.