Kondilom (Genital Siğil) Nedir?
Kondilom, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün neden olduğu bir genital siğil hastalığıdır. 60'ın üzerinde alt grup türleri bulunan bu virüs yalnızca siğile sebep olmamaktadır. Hastalık tedavi edilmediğinde, anüs, rahim ağzı kanseri gibi hastalıkların da riskini arttırmaktadır. Bulaşması için vajinaya tam girişin olması gerekmez, sürtünme yoluyla da partnerin vücut sıvısından geçebilecek bir virüstür. Siğiller genital bölge dışında, makatta da çıkabilir.
Tekrarlama özelliği olan kondilomlar, partnerle birliktelik sonrasında hemen görülmeyebilir. Bazen aylar sonra, bazen yıllar virüs ortaya çıkabilmektedir. Ancak vakaların çoğunda ilk altı ay içerisinde bulgular görülmektedir.
Kondilomlar, cinsel hayatı çok aktif olan ve birçok partnerle birliktelik yaşayan kişilerde daha sık görülmektedir. Kondilomu olanlar, hamilelik döneminde girdiklerinde hastalık normalden daha hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Bebeğe geçme olasılığı az da olsa vardır.
Kondilom (Genital Siğil) Belirtileri
- Genital bölgede beyaz-pembe renkte siğiller
- Siğillerin tek ya da grup şeklinde olması
- Kabarık ben tarzı ya da düz lezyonlar
- Genital ve makat bölgesinde kaşıntı, yanma
- Siğillerin çokluğu durumunda karnıbahar görüntüsü
Kondilom (Genital Siğil) Tanısı
Doktor tarafından yapılan fiziki muayene ile tanı konulabilmektedir. Bazı siğillerin kabarık değil, düz olmasından dolayı gözle görülmesi zor olduğundan kolposkopi ve solüsyonlarla destek sağlanır. Genital bölgeden alınan örnekle Pap Smear testi yapılarak kesin tanı konulur. Bu virüsü kapmış kişilerin altı ayda bir düzenli smear testi yaptırması gerekir.
Kondilom (Genital Siğil) Tedavisi
Tedavi olacak hastanın, partnerinin de tedavi sürecine katılması önemlidir. Çünkü cinsel birleşme ile tekrar virüs görülebilir. Kondilom tedavisinde virüs yok edilemez ancak siğiller yok edilir. Siğillerin yakılıp ya da dondurulması başarısı yüksek bir tedavi yöntemidir. Lazerle yakma veya krioterapi denilen sıvı nitrojenle dondurma işlemi yapılır. Çok büyük siğiller varsa cerrahi tedavi olan leep ile siğilli bölge çıkarılır. Kimyasal ilaçları siğilli bölgeye sürerek tedavi etme yöntemi de bulunmaktadır. Ancak bu yöntem çok dikkatli yapılması gerekir. Çoğunlukla başarısız sonuç elde edildiği için tercih edilmez. Hastanın genital bölgede bağışıklığını arttırmak için hekim tarafından önerilen kremler düzenli kullanılmalıdır.
Kondilom (Genital Siğil) İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Kondilom belirtileri görüldüğünde Genel Cerrahi ya da Dermatoloji bölümüne gidilmelidir.