Köpek memesi hastalığı kişinin günlük yaşamını ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkiliyor..
Toplumda her yüz kişiden birinde görülen köpek memesi hastalığı tıp dilinde Hidradenitis Suppurativa olarak biliniyor. Bu hastalık ter bezlerinin bulunduğu bölgelerde ağrılı ve iltihaplı apselerle kendini gösteriyor.
Kronik bir deri hastalığı olan köpek memesi genellikle koltuk altı, kasık, meme altı ve ortası, genital bölge, kalçalar, iç bacakların birbirine sürtünen kısımların görülüyor. Bunlar birkaç adet yada her iki koltukaltında da olabiliyor.
21 ile 23 yaşları arasında ortaya çıkan ve menopozdan sonra kaybolan köpek memesi hastalığı, kişinin günlük yaşamını ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkiliyor.
Yaranın bulunduğu yerdeişlev kaybına neden olabilen köpek memesi hastalıpı, koltuk altında bulunuyorsa kolu yukarı kaldırıp indirme gibi işlemlerde zorlanmaya bile neden olabiliyor.
Köpek memesi hastalığının belirtileri nelerdir?
- Kaşıntı
- Yanma
- Batma
- Ağrı
- Bezelye büyüklüğünde şişme
- Aşırı terleme
- Siyah noktalı lezyonlar
- Deride çukurlaşma
Köpek memesi hastalığı bulaşıcı mıdır?
Köpek memesi hastalığı diğer adıyla Hidradenitis Suppurativa bulaşıcı hastalık türleri arasında yer almıyor.
Köpek memesi hastalığının nedenleri nelerdir?
Köpek memesi hastalığının tam nedeni henüz konmasa da genel nedenleri şu şekilde sıralanıyor:
- Sigara kullanmak
- Aşırı kilolu olmak
- Alkolün aşırı tüketimi
- Genetik yatkınlık
- Ergenlik hormanlarının etkisi
Köpek memesi hastalığı teşhisi nasıl konur?
Köpek memesi hastalığı teşhisi klinik muayene ile konuyor. Günümüzde teşhisin konulmasına yardımcı olan herhangi bir test bulunmuyor. Erken dönemde kıl dönmesi, perianal fistül ile karıştırılabiliyor. Teşhisin doğrulanması için eksizyonel biyopsi yapılabiliyor. Kronik vakalarda uzun sürede hastalık zemininde squamöz hücreli kanser de gelişeim gösterebiliyor.
Köpek memesi hastalığı nasıl tedavi edilir?
Köpek memesi hastalığı tedavisi hastanın derecesine ve belirtilerine göre değişkenlik gösteriyor. Hastalık erken farkedildiğinde ilaç tedavisi uygulanıyor.
Hastalığın ilerleyen evrelerinde ise cerrahi tedavi ve ilaç tedavisi birlikte yapılıyor. İlaç tedavisi hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olurken hastaları da cerrahi tedaviye hazırlamış oluyor. Cerrahi işlemde lazer ile tedavi yapılıyor. Ama çoğunlukla lezyonlar cerrahi olarak lokal anesteziyle tek tek çıkarılıyor.
Köpek memesi hastalığında bitkisel tedavide keten tohumu ve meyan kökü kullanmakta yaranın iyileşmesine yardımcı oluyor.
Köpek memesi hastalığından korunmak için neler yapılabilir?
- Sigara ve alkol tüketiminden kaçmak
- Hijyene dikkat etmek
- Fazla kilolardan kurtulmak
- Dar ve sentetik kıyafetler giymemek
- Koltukaltına sürülen roll on kullanımını azaltmak
Köpek memesi hastalığı için hangi bölüme gidilir?
Köpek memesi hastalığı için dermatoloji bölümüne gidilmesi gerekiyor.