Mesane (İdrar Kesesi) Kanseri Nedir?
Böbreklerde üretilen idrar, ureterlerden geçerek mesaneye ulaşır. Birikme olduğunda mesane kasları çalışır ve böylece idrar ihtiyacı hissedilir. Mesanede biriken idrar, uretradan geçerek boşaltılır. Mesane yani idrar kesesi, böbreklerden gelen idrarın biriktiği yerdir. Kaslardan meydana gelen içi boş bir organ olan mesanenin dokularında görülen kötü huylu tümörlere mesane kanseri denir.
Kadınlara oranla erkeklerde dört kat daha fazla görülen mesane kanseri, akciğer kanserinden sonra sık görülen bir türdür. Mesane kanserinei bazı kimyasal maddelere maruz kalan işçiler ve sigara tiryakileri daha çok yakalanmaktadır. 65 yaş üstünde daha sık rastlanılmaktadır. Mesane kanserinin tekrarlama olasılığı çok yüksek olduğu için, hastaların tedaviden sonra düzenli olarak kontrole gitmeleri gerekmektedir.
Mesane Kanseri Risk Faktörleri
Mesane kanserinin ilerlemesini sağlayan en etkili faktör sigaradır. Sigaradaki kanserojen maddeler kana karışıp, süzülerek mesaneye ulaşmaktadır.
- Deri, boya gibi sanayii alanlarında çalışanlar
- Sigara tiryakileri
- 65 yaş üstü insanlar
- Beyaz ırk olan insanlar
- Kemoterapi tedavisi görenler
- Karın kısmına ışın tedavisi uygulaması yapılanlar
- Genetik eğilim
- Aşırı yağlı, kızartılmış gıdalar
- Normalin çok üstünde ağrı kesici kullananlar
- Sıvı tüketimi az olan kişiler
- İdrar yolu enfeksiyonunu sık sık yaşayanlar
- İçme suyu içeriğinde arsenik olması
Mesane Kanseri Belirtileri
- Ağrı olmadan idrarda kanama
- Sık sık idrar ihtiyacı hissi
- İdrarını yaparken zorlanma, yanma
- Bel ve alt karın bölgesinde ağrı
Mesane Kanseri Evreleri ve Türleri
Mesane kanserinde gruplandırma TNM şeklind yapılır. T, Tümörün derinliğini; N, kanserin lenf bezlerine yayılım gösterip göstermediğini; M, kanseri uzak organlara sıçrayıp sıçramadığını ifade etmektedir. Mesane kanseri üç farklı türde görülebilir.
Adenokarsinom; Salgı üreten hücrelerden dolayı meydana gelir.
Skuamöz Hücreli Karsinom; Uzun süreli enfeksiyonlarla birlikte mesanede görülen tahrişten dolayı yassı epitel hücrelerden meydana gelir.
Değişici Epitel Hücreli Karsinom; Mesanenin içinde döşeli olan epitel hücrelerden dolayı meydana gelen kanserdir. En sık bu kanser türüne rastlanılmaktadır.
Mesane Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Hasta öyküsü dinlendikten sonra fiziki muayene yapılır. Hastanın şikayetleri, çalışma ortamı, sigara kullanımına bakılarak değerlendirme yapılır ancak bilgisayarlı tomografi (BT) ya da manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve idrar incelemesi ile kesin tanı konulabilmektedir. Kanserin hangi aşamada olduğunu anlamak ve en kesin teşhis için sistoskopi uygulanır. Sistoskopide, makat çıkış bölgesinden kameralı ince bir tüp ile direkt olarak mesanenin içi incelenir. Eğer gerekli görülürse kanserli bölgeden, daha sonra incelenmesi adına biyopsi alınabilmektedir. İlerlemiş mesane kanserlerinde akciğer, kemik gibi alanlara yayılım olup olmadığını anlamak için PET taraması, akciğer grafisi çekilmelidir.
Mesane Kanseri Tedavisi
Patoloji incelemelerin sonucunda hastalığın ne aşamada olduğuna bakılarak tedavi yöntemi uygulanır. Henüz başlangıç evresinde olan mesane kanserinde sistoskopi ve kapalı biçimde tümörü temizleyerek hastalık tedavi edilebilir. Kas dokusuna ulaşmış olan kanserlerde radikal sistektomi denilen yani mesane ile birlikte lenf bezi, prostatın alınma işlemi gerçekleştirilir. Hastaya idrarını biriktirme alanı olarak bir torba yerleştirilir. Uzak organlara da yayılma gösteren kanserlerde ameliyat, ışın tedavisi veya kemoterapi uygulaması yapılmaktadır.
Mesane Kanseri İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Mesanede meydana gelen rahatsızlıklar için Üroloji bölümüne gidilmelidir.