Romatoid Artrit Nedir? Romatoid Artrit Belirtileri Neler?

Romatoid Artrit Nedir? Romatoid Artrit Belirtileri Neler?

Romatoid Artrit Nedir? Romatoid Artrit hastalığının belirtileri neler? Romatoid Artrit tedavisinde ne tür yöntemler kullanılır?

Romatoid Artrit Nedir?

Romatoid Artrit, el bileği, el eklemleri, ayak eklemleri, dirsekler gibi küçük eklemlerin iltihaplanmasıdır. Romatoid Artrit hastalığında eklem içindeki zarda ya da diğer iç organlarda iltihaplanma görülür. Hastalık önce küçük eklemlerde başlıyor. İlerleme gösterdiğinde sindirim sistemi, göz, böbrek, akciğer gibi organlarda da harabiyete sebep olabiliyor. Kronik olan Romatoid Artrit hastalığına, kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanmaktadır. Daha çok 40-60 yaşlarında görülse de, her yaşta ortaya çıkabilecek bir hastalıktır.


Romatoid Artrit Hangi Eklemleri Etkiler?

Romatoid Artrit hastalığının belirtileri sırasıyla en çok ayak ve el bileğinde, dirsekler ve diz, kalça, omuz ve boyun bölgelerinde görülmektedir. 


Romatoid Artritin Nedenleri

Romatoid Artritin nedenleri arasında eklem zarı iltihabı, tendonların iltihaplanması, eklem aralığındaki daralma ve aşınma, eklemin yerleşim bozukluğu gibi faktörler olabilir. Romatoid Artritte hastanın genetiği, sigara ve geçirmiş olduğu enfeksiyonlar da etkili olabilmektedir.


Romatoid Artrit Belirtileri

- Eklem ağrıları

- Eklemlerde tutukluk hissi

- Eklemlerde şişlik

- Eklemlerde hareket kısıtlığı

- Halsizlik

- Eldeki parmaklarda uyuşma, karıncalanma


Romatoid Artrit Teşhisi ve Tedavisi

Romatoid Artrit, eklemlerde hasar meydana getirerek sakatlığa yol açtığı için erken teşhis edilerek, bir an önce tedaviye başlanılmalıdır. Romatoid Artrit belirtileri görüldüğünde, hasta gecikmeden doktora başvurmalıdır. Romatoid Artrit hastalığı tamamen tedavi edilmiyor ancak hastaya şikayet yaratan bulgular azaltılabiliyor. Romatoid Artritli hastalara fizyoterapistle birlikte egzersizler önerilir. Romatoid Artrit tedavisinde rahatlatıcı, ağrı kesici, iltihap giderici ağrı kesiciler ve asprinler, basit ağrı kesiciler, kortizonlu ilaçlar kullanılmakla beraber, enjekte uygulaması ile altın tedavisi, Methotreksat ilacı kullanılır.


Romatoid Artrit Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Romatoid Artrit hastalığı belirtileri görüldüğünde Romatoloji bölümüne gidilir.