Bademcik İltihabı (Tonsillit) Nedir?
Bademcikler boğazın iki tarafında bulunan, dil kökünün yer aldığı geniz bölgesinde yer alır. Kapsülle etrafı çevrilidir. Bademcikler bölgesel bağışıklık sistemini destekler ancak büyük bir görevi yoktur. Bu yüzden bademcik alındığında vücutta herhangi bir işlevsel sorun yaşanmamaktadır.
Bademcik tıp dilinde tonsil, bademcik iltihabı ise tonsillit olarak adlandırılır. Bademcik iltihabı, boğaz kısmında virüs ya da bakteriden kaynaklanan enfeksiyon durumunda bademciğin enfekte olması ile meydana gelmektedir. Bademciklerin şişmesi ile hastada şikayetler görülür.
Daha çok kış mevsiminde görülen bademcik iltihaplanması genellikle çocuklarda yaşanmaktadır. Bademciklerdde sarıya çalan bir renkte iltihaplanma oluşur. Bademcik iltihabı akut veya kronik olarak meydana gelmektedir.
Bademcik İltihabı Belirtileri
- Öksürük
- Boğazda ağrı
- Yüksek ateş
- Yutmada zorlanma, ağrılı yutkunma
- Genizden konuşmak
- Lenf bezlerinde şişme
- Boğazın kuruması
- Ağzın kokması
- Sesin çatallaşıp, bozulması
Bademcik İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Orta kulak enfeksiyonu
- Eklem enfeksiyonu
- Boyun enfeksiyonu
- Kalp iltihabı
- Menenjit
- Böbrek iltihaplanması
- Akciğer enfeksiyonu
Bademcik İltihabı Teşhisi ve Tedavisi
Doktor tarafından yapılan fiziksel muayenede rahatlıkla teşhis edilebilir. Hastalığın tedavisinde öncelikle medikal tedavide antibiyotikler kullanılır. Ateş, ağrı gibi komplikasyonlara yönelik ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar önerilebilmektedir. Hastanın bol sıvı tüketmesi, aralıklı olarak gargara yapması, boğazını yormaması istenir.
Hasta sık sık enfeksiyon geçirip, bademcikleri iltihaplanıyorsa ve ilaçlı tedaviye cevap alınamayacak durumda bir klinik tablo var olduğunda bademcik ameliyatı gerekebilir. Bademcik ameliyatında kesi atılmadan hastanın bademcikleri alınır. Genel anestezi ile yapılan ameliyat yaklaşık yarım saat sürmektedir. Hastalar genellikle aynı gün ya da bir gün sonra taburcu olmaktadır.
Bademcik İltihabından Korunmanın Yolları
- Ilık içecekler tüketilmelidir. Meşrubatların çok soğuk ya da çok sıcak olmaması gerekir.
- Sebze ve meyvelerin iyice yıkanarak temizlenip, öyle tüketilmesi gerekir.
- Yaşanılan mekanda havanın nemlendirilmesi gerekir.
- Tozlu, kirli ortamlarda durulmamalıdır
- Bulunulan ortam devamlı havalandırılmalıdır.
Bademcik İltihabı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Bademcikle ilgili rahatsızlıklar için Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilmelidir.