Prof. Dr. Haşim Hüsrevşahi Kimdir?
1950 yılında İran Tebriz'de dünyaya gelen Prof. Dr. Haşim Hüsrevşahi, evli ve üç çocuk babasıdır. Prof. Dr. Hüsrevşahi, Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça ve Farsça bilmektedir. Kendi yazdığı ve çevirdiği otuz civarında edebiyat eseri bulunmaktadır. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Prof. Dr. Haşim Hüsrevşahi, 1975-1977 yılları arasında St. Luke General Hospital'da geriyatri bölümünde gönüllü olarak çalıştı. 1979 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları bölümünde uzmanlık eğitimini tamamladı. 1981-1983 yılları arasında Tahran Üniversitesi Queen's Hospital'da Pediatrik Kardiyoloji çalışmalarında bulundu. 1984 yılında Almanya Albrecht Üniversitesi Çocuk Kardiyolojisi biriminde Dr. Heinzen'ın yanında çalışan Prof. Dr. Haşim Hüsrevşahi, 1985-1990 yılları arasında Ankara Dışkapı Çocuk Hastanesi'nde görev yaptı. 1990 yılında Doçent olan Prof. Dr. Hüsrevşahi, 1990-1999 yıllları arasında Kanada Toronto Çocuk Hastanesi'nde ve Amerika'da Rush Medical Center'da çalışmalarını sürdürdü. Bozok Üniversitesi'nde Profesör unvanını alan Prof. Dr. Haşim Hüsrevşahi, Özel Karadeniz Ereğli Anadolu Hastanesi'nde Çocuk Kardiyolojisi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında hizmet vermektedir.
Kurs ve Seminerler
• Keutel Sendromu. Dört vakanın takdimi: Dünya literatüründe ancak 6 vaka bildirilen Keutel Sendromu hastalarının sayısı bu yayın ile 10’a yükseltildi. Dr. Keutel’in kalsifikasyon savı eleştirilerek osifikasyon varlığı bildirildi. Bu vakalar dünya literatüründe geniş yankı uyandırdı, eğitim kitaplarına geçti.
• Türk çocuklarında HLA ve romatik kalp hastalıkları: Türkiye’de yapılan ilk araştırma. Romatizmal kalp hastalığı olan Türk çocuklarının doku tiplendirilmesi ilk kez tarafımca rapor edildi. Evrensel Jones tanı kriterine olan eleştirinin altı çizildi.
• Henoch-Schönlein purpurası ve kalp tutulumu olarak disritmiler: Literatürde çocuk yaş grubunda HSP’de kalp tutulumu vakalarına rastlanılmadığı sanılıyor ise de bu tutulumun pek nadir olmadığı vurgulandı ve tartışıldı.
• Çocuk yaş grubunda non-enfektif endokardit ve kapak tutulumu: Çocuklarda ve özellikle erkek çocuklarda nadiren rastlanan SLE’ye bağlı aort darlığı vakası sunuldu
• Fallot tetralojisinde korektif ameliyat sonrasında prognoza etkili faktörler: 190 vaka
• Enürezis noktünanın tedavisi: Priacetam’ın enürezis noktürnaya etkisinin lehinde ve aleyhinde Polonya ve Türkiye’de yayımlanan iki makaledeki çelişkiyi çözmede bir katkı olarak yapıldı. Adı geçen ilacın anlamlı etkisi olmadığı ortaya çıktı
• Pankreas, göz, santral sinir sistemi ve kalp tutulumu gösteren Henoch-Shönlein purpurası