Katarakt Nedir?
Göz bebeğinin arkasında yer alan ve görmemizi sağlayan doğal göz merceği saydamlığını kaybedip, matlaştığında Katarakt meydana gelir. Katarakt, genellikle orta yaş üzerinde rastlanır. Ancak diyabet hastaları, yenidoğanlar, kortizonlu ilaçları uzun süre kullananlar, göze darbe alanlarda da görülebilmektedir.
Katarakt Belirtileri Neler?
- Okumakta zorluk
- Gözlük numarasının sıkça değişmesi
- Çift görmek
- Işığa karşı duyarlı olmak
- Görme yetisinin azalması
- Gece görüşünde zorluk
- Renkleri soluk ve sarımsı görmek
Katarakt Teşhisi ve Tedavisi
Katarakt, normal bir göz muayenesinde teşhis edilebilecek bir rahatsızlıktır. Katarakt tedavisi yalnızca ameliyattır. İlaçla ya da gözlükle tedavi yöntemi mümkün değildir. Katarakt ameliyatı olan kişi, aynı gün içerisinde evine çıkabilir. Konusunda uzman bir doktorun yaptığı ameliyat sonrasında, gözde her hangi bir sorun ya da ikinci ameliyat ihtiyacı doğmayacaktır. Katarakt ameliyatında, göze minik bir tünel açarak, cihaz ucu ile katarakt parçalanır. Bu lensin yerine, göz içine suni bir mercek takılır. Katarakt ameliyatları hasta durumuna bağlı olarak, görme güçlüğü yaşayan hastalara yapılır.
Doğuştan (Doğumsal) Katarakt
Doğum itibariyle görülen bu katarakt türünde, lens tek ya da çift taraflı şekilde saydamlığını kaybeder. Doğumsal katarakt, annenin hamilelik döneminde yaşadığı enfeksiyonlar, ilaçlar sebebiyle olabilir. Doğumsal kataraktın belirtileri arasında göz kayması, iki gözün farklı renkte olması, göz tembelliğidir. Farkedildiği an doktora muayene olunmalıdır. Doktorun direktifleri doğrultusunda ameliyat gerekebilir.