ALS Hastalığı Nedir?
Devamlı ilerleyen nörolojik bir hastalık olan ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz), beyin ve omurilikte bulunan motor sinir hücrelerindeki harabiyetten kaynaklanır. ALS hastalığı, ilk kez 1869'da Fransız nörolog Jean-Martin Charcot tarafından tanımlanmıştır. ALS hastalığı, dünyada ortalama 100 binde bir ya da iki kişide görülüyor. ALS hastalıklarının yüzde 10'u kalıtımsal olarak sağtanmıştır. Bulaşıcı bir hastalık değildir. ALS hastalığında yaşanan güç kaybının sebebi, motor sinirlerdeki dejenerasyon sonucunda hastanın istemli kas kasılmasının bozulmasındandır. Hasta zamanla gücünü kaybeder.
ALS Hastalığının Belirtileri
- Halsizlik
- Kilo kaybı
- Kramp ve kas seyirmesi
- Kol ve bacak kullanımında aksaklık
- Nefes darlığı (İlerlediğinde)
- Yutmakta güçlük (İlerlediğinde)
ALS Teşhisi ve Tedavisi
ALS teşhisi için beyin omurilik sıvısı incelemesi, EMG testi, kan testi ve MR gibi laboratuvar ve radyolojik testler yapılıyor. ALS tedavisinde hastalığın belirtilerini azaltmak için ilaçlı tedavi, kas hareketlerini iyileştirmek için fizik tedavi uygulanıyor. Gün içindeki sosyal yaşamını aksatmamak adına yardımcı cihazlar, tekerlekli sandalye, havalı yatak gibi destek ekipmanlar da sağlanılmaktadır. Yutma güçlüğü geçen hastalara iyi beslenme önerileri de yapılmaktadır.
ALS Çeşitleri Neler?
Klasik ALS; Hastaların üçte ikisinde görülen klasik ALS türü, üst ve alt motor nöronlarının zarar görmesiyle ilerleme durumudur.
Primer Lateral Skleroz; Üst motor sinir hücrelerinin bozulmasında ortaya çıkar
Progressive bulbar palsy (PBP); Alt motor sinir hücresinin bozulmasıyla ortaya çıkar. Bu türde yutma, çiğneme ve konuşma güçlüğü görülür.
Progressive Muscular Atrophy (PMA); Alt motor nöronların bozulmasına görülen bu hastalık türünde, eğer üst noronlarda olumsuz etkinlenme yaşanmazsa, alt nöron hastalığı olarak tanımlanıyor.
Ailesel ALS; Sayısı az olan bu hastalık, aile içerisinde ilerleyici, kalıtımsal bir türdür.
ALS İçin Hangi Bölüme Gidilir?
ALS şüphesi duyan kişilerin Nöroloji bölümüne gitmesi gerekir.