Yama testi (patch test) adı verilen test ile kozmetik alerjisi teşhis edilebiliyor..
Makyaj malzemeleri, deodorantlar, saç kremleri, kolonyolar, sabunlar, parfümler özellikle kadınlar tarafından günlük kullanılan kozmetik maddeleri olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlara kendini iyi hissettiren bu ürünler alerji yaparak sağlığı tehdit edebiliyor.
Kozmetik alerjisi neden olur?
Kişinin bağışıklık sistemi kozmetik alerjisinde önemli rol oluyor. Bağışıklık sistemi her gün hücreleri kontrol ediyor. Ancak bazı kişilerde kozmetikler ve sabun gibi sanitasyon maddeleri içindeki partiküller zararlı madde olarak algılanıyor ve vücutta bunlara karşı dermatit ile sonuçlanacak tepkime başlatılıyor.
Kozmetik alerjisinde alerjik temas dermatit ve irritan temas dermatit olarak 2 çeşit alerji bulunuyor. Doğrudan doğruya kozmetiklere alerji gelişmesiyle alerjik temas dermatit ortaya çıkıyor.Alerjisi olan bir ürünü bir kaç kez kullanılması sonucunda reaksiyon gösteriyor. Temas dermatit teşhisi konan hastaların yaklaşıkyüzde 25-30’unda alerjik temas dermatit olduğu görülüyor ve yıllarca sürebiliyor. Bitkiler, güneş koruyucular, giysiler ve stres alerjik temas dermatiti tetikliyor.
İrritan temas dermatit ise kozmetik ve sanitasyon ürünleri içindeki tahriş edici maddelerden dolayı oluşuyor. Deriye dışarıdan temas eden bağışıklık sistemi tarafından başlatılmayan reaksiyonlar olarak ifade ediliyor. Maddelerin toksik etkisiyle meydana çıkıyor. Önceden herhangi bile duyarlılık kazanılmış olması gerekmeden maddeyle ilk kez temas sonrasında bile görülebiliyor. Su, sarımsak, sabun, alkaliler,asitler ve deterjanlar irritan temas dermatiti arttırabiliyor.
Kozmetik alerjisinin belirtileri nelerdir?
- Ciltte kızarıklık
- Pullanma
- Şişmeler
- Çatlaklar
- Kaşıntı
- Sivilce
- Leke
- Kuruluk
- Göz yaşarması
- Hapşırık
Kozmetik alerjisi nasıl anlaşılır?
Kimyasallara karşı olan alerjilerin tespit edilmesi için sağlık merkezlerinde sırt bölgesine Yama testi (patch test) adı verilen test uygulanıyor. Bu test ile alerji teşhisi konuluyor. Tedavi olarak alerjiye neden olan maddelerden uzak durmak gerekiyor.
Kozmetik alerjisine karşı ne yapılmalı?
- Test sonucunda tahriş ve alerjiye yol açan ürünün kullanılmaması
- Kokusuz sabun, şampuan veya krem gibi kozmetik ürünleri tercih etmek
- Kozmetik ürünleri önce ellere denemek
- Kozmetik ürünlerin kaplarının içini ve dışını temiz tutmak
- Son kullanma tarihleri geçen ürünleri atmak
- Kaliteli ve dermatolojik ürünler seçmek
- Boya ve paraben içermeyen, hipoalerjenik ibaresi bulunan ürünleri kullanmak
Kozmetik alerjisi için hangi bölüme gidilir?
Kozmetik alerjisi için Dermatoloji bölümüne gitmek gerekiyor.