Mide Fıtığı Nedir?
Mide fıtığı, mide üst bölgesindeki kasların güçsüzlüğünden kaynaklı yemek borusuna doğru sarkmasıdır. 50 yaş üstü kişilerde daha çok görülmektedir. Yaşamı tehlikeye atan bir hastalık değildir. Ameliyatla kesin tedavi edilebilmektedir.
Tedavi edilmediğinde hastanın mide işlevlerini yerine getiremediğinden, sindirimdeki asidik sıvılar yemek borusuna kaçarak reflüye sebep olabilmektedir. Paraözofageal, Kayma Tipi Mide Fıtığı, Bileşik Tipte Mide Fıtığı olmak üzere üç türde ele alınır. En çok rastlanan kayma tipi mide fıtığıdır.
Kayma Tipi Mide Fıtığı; Vakaların büyük bir kısmında rastlanan türdür. Midenin göğüs boşluğuna doğru kayması sonucunda meydana gelir.
Paraözofageal Mide Fıtığı; Yemek borusunun yan kısmından doğru göğüs boşluğuna çıkıntı görülür.
Birleşik Tip Mide Fıtığı; Kayma tipi mide fıtığının tedavi edilmediğinde midenin yemek borusunun yanından göğüs boşluğuna kaymasıdır.
Mide Fıtığı Neden Olur?
Aşırı stres, obezite, ağır kaldırmak, karın içi basıncı, uzun süren kuru öksürük, normalin üstünde bağırsağın çalışması, hamilelik gibi nedenler mide fıtığını yaratabilmektedir. En sık rastlanan neden yüksek karın içi basıncıdır.
Mide Fıtığı Belirtileri
Geğirme; Diyafram bölgesindeki değişiklik, gaz yaratacağından geğirme meydana gelir.
Kusmak; Mide fıtığında kusma belirtisi görülmektedir. Eğer hastalık ileri safhaya gelirse kanlı kusma olabilir.
Mide Yanması; En sık görülen belirtilerden biridir. Midede yanma ile birlikte acı hissedilir. Yanma hissi kuvvetlidir.
Yutkunma Güçlüğü; Hastalığın görüldüğü kişilerde yutmakta güçlük, yutkunurken zorlanma gibi durumlar oluşur.
İdrar ve Dışkı Rengi; İdrar ve dışkının normalden daha koyu renkte görülmesi de bir belirtidir. İdrarda bazen kan görülebilir.
Karın ve Göğüste Ağrı; Karın ya da göğüste ya da her ikisinde birlikte ağrı yaşanabilir.
Mide Fıtığı Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?
- İdeal kilo korunmalıdır.
- Sigara ve alkol tüketilmemelidir.
- Az az ve sık yemek yenmelidir.
- Aşırı yağlı, kızarmış, baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Günde yaklaşık 2 litre su içilmelidir.
- Yatmadan en az üç saat önce yemek yenmelidir.
- Yemekten sonra hemen yatılmamalıdır.
- Yoğun stresten uzak durulmalıdır.
Mide Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?
Hasta öyküsünü anlattıktan sonra, mide fıtığı teşhisi için bir takım testler yaptırılmaktadır. Kan testi, baryum yutma, manometri, endoskopi gibi yöntemler uygulanır. Genellikle kullanılan endoskopi yönteminde hastanın midesi kamerayla incelenir. Gerekirse esnek bir tüp mideye yerleştirilir. Manometride ise, yemek borusundaki basıncı ölçen bir katater mideye yollanır. Baryum yutma yönteminde de, hasta baryum veya kireçli sıvı içer. Mideyi daha görünür hale getiren bu sıvıdan sonra röntgen çekilir.
Mide Fıtığı Tedavisi
Hastanın durumuna bağlı olarak öncelikle medikal tedavi uygulanır. Hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmak ve hastayı rahatlatmak amaçlanır. Doktor tarafından verilen mide asidini önleyici ilaçlar düzenli olarak kullanılır. Eğer hastalık ciddi sorunlara neden oluyorsa, ameliyat yapılmalıdır. İlaçlı tedaviye cevap alınamadığında, hastaya yapılan cerrahi müdahale ile fıtık alınır.
Mide Fıtığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Mide fıtığı teşhisi varsa Genel Cerrahi bölümüne gidilir. Henüz teşhis konulmamış, belirtiler bulunuyorsa Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gidilir. Gerekirse hasta Genel Cerrahi bölümüne yönlendirilir.