Gece körlüğü doğuştan yada sonradan oluşabiliyor..
Halk arasında tavuk karası olarak adlandırılan gece körlüğünde görme seviyesi yoğun ışıkta, loş ortamda, geceleri en düşük seviyeye iniyor.
Doğuştan yada sonradan oluşabilen gece körlüğü kadınlardan ziyade erkeklerde daha çok görülüyor. Gece körlüğünde beyne giden sinirlerin işlevlerini tam anlamıyla yapamıyor.
En tehlikeli göz hastalıkları arasında bulunan gece körlüğü kalıtsal ya da doğum esnasında meydana gelen sorunlardan dolayı ortaya çıkıyor.
Gece körlüğünün nedenleri nelerdir?
- A vitamini yetersizliği: A vitamini, gözün parlak ışıktan loş ışığa geçişe uyum sağlaması için gerekli oluyor. A vitamini en çok balıkta, süt ürünlerinde ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor. Doğuştan gece körlüğünün nedeni anne ve bebeği yeterince A vitamini almamasından kaynaklanıyor.
- Tedavisi yapılmamış miyopi ve ileri derecede astigmatlar: Tedavisi henüz yapılmayan miyopi ve glokom hastalıkları da gece körlüğünü tetikliyor.
- Katarakt: Özellikle yetişkinlerde görülen katarakt tavuk karasına neden olması muhtemel başlıca göz hastalıklarından biri oluyor.
- Şeker hastalığı: Şeker hastalığının kan basıncının yükselmesine neden olması da göz hücrelerine zarar vereceği için şeker hastalarında da gece körlüğü görülebiliyor.
- İşitme ve görme duyularını etkileyen usher sendromu
- Uzun süre güneş ışığına maruz kalma
- Gözün fazlaca yorulması
Gece körlüğünün belirtileri nelerdir?
- Loş ortamlarda ya da akşam saatlerinde bulanık görme
- Uzak mesafeyi net olarak görememek
- Geceleri araba sürerken yaklaşan arabanın farlarını seçememek
- Gözün, çevrede olup biteni yeteri kadar algılamamak bir yerlere çarpmak
- Kalıcı olarak göz kuruması
- Konsantrasyon bozukluğu
Gece körlüğü nasıl teşhis edilir?
Gece körlüğü teşhisinde öncelikle hastanınbelirtileri dinleniyor. Çünkü görme kalitesi pek çok sebeple zarar görebiliyor.
Gece körlüğünün teşhisi için göz dibi muayenesi, göz alanı incelemesi ve elektroretinografi (ERG) yapılıyor. Daha sonra retinanın da incelenmesi ile gece körlüğünün kesin tanısı konuyor.
Gece körlüğü nasıl tedavi edilir?
Gece körlüğünün altında miyopluk, katarakt, ya da A vitamini eksiklikler varsa bunların tedavi edilmesi ile düzelebiliyor. Düzeltici lensler ya da gözlükler de fayda sağlayabiliyor.
Eğer düzeltici lensler ya da gözlüğe rağmen sorun devam ediyorsa doktora bildirmek gerekiyor. Gece körlüğü tedavisinde son gelişmeler, görme sorunun en aza indirilmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda günümüzde gece körlüğü kök hücre tedavisi ile hastalıkta gelişme kaydediliyor.
Gece körlüğü olanlar araç kullanabilir mi?
Gece körlüğü yani tavuk karası hastalığı olanlar ehliyet alabiliyor ancak hastalar gün doğumunun bir saat sonrasından itibaren gün batımından bir saat öncesine kadar araç kullanabiliyor.
Gece körlüğüne iyi gelen yiyecekler neler?
- Yumurta
- Süt ve süt ürünleri
- Yeşil sebzeler
- Balık
- Ton balığı
- Havuç
- Patates
- Mango
- Kabak
Gece körlüğü için hangi doktora gidilir?
Gece körlüğü için göz doktoruna muayene olmak gerekiyor.