Donuk Omuz Sendromu (Adeziv Kapsülit) Nedir?
Donuk Omuz Sendromu, omuz eklem kapsülü ile eklem sıvısını salan zarın iltihaplanması sonucu ağrıyla çıkan bir durumdur. Donuk Omuz Sendromunda hareket kısıtlığı ve sürekli devam eden orta şiddette sızılı bir ağrı hissedilir. Donuk Omuz Sendromu tedavi edildiğinde düzelme gösteren bir hastalıktır.
Herkeste görülebilecek bir hastalık olan Donuk Omuz Sendromu, kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Donuk Omuz Sendromu olan kişiler, günlük yaşantısındaki saç toplama, gömleğini ilikleme, diş fırçalama gibi basit hareketlerde bile güçlük çekmektedir. Ağrı genelde gece başlar. Omuzda hissedilen ağrı, hastayı bazen kollarını kullanamayacak duruma getirebilir. Donuk Omuz Sendromu tedavisi ihmal edilirse omuzdaki hareket kısıtlığı kalıcı olabilir.
Donuk Omuz Sendromu (Adeziv Kapsülit) Belirtileri
- Şiddetli omuz ağrısı,
- Kolu oynattıkça omuzda ağrının artması
- Günlük işleri yaparken güçlük çekmek
- Kolu belli bir dereceden sonra yukarı kaldıramamak
Donuk Omuz Sendromu (Adeziv Kapsülit) Nedenleri
Donuk Omuz Sendromu, hastanın daha önce yaşadığı omuz incinmesi, omuz-eklem kireçlenmeleri gibi durumların tekrar ortaya çıkmasıyla yaşanabilir. Hastaların çoğu yoğun stres altında yaşayan kişilerdir. Daha önce yaşanan omuz travması da bu sendroma neden olabilir. Diyabet gibi kronik hastalıklar da, Donuk Omuz Sendromu riskini artırmaktadır.
Donuk Omuz Sendromu Tanısı ve Tedavisi
Donuk Omuz Sendromu tanısı için, omuz röntgeni çekilen hastaya muayene edildikten sonra teşhis konulur. Donuk Omuz Sendromu tedavisinde ilk olarak ilaç ve fizik tedavisi uygulanır. Doktorun gerekli gördüğü durumlarda kortizon iğnesi eklem içine enjekte edilmektedir. Bu yöntemlerle cevap alınamadığı takdirde Artroskopik Cerrahi (Kapalı ameliyat) uygulanıyor. Omuz eklemindeki daralan kapsülün yapışıklığını yok etmek için, daralan bölgeler gevşetilir. Cerrahi tedavinin ertesi günü fizik tedaviye başlayıp, düzenli olarak devam edilmesi muhakkak gereklidir.
Donuk Omuz Sendromu İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Donuk Omuz Sendromu belirtileri görüldüğünde Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilebilir.