Klamidya Nedir?
Klamidya hastalığı, cinsel birleşme esnasında bulaşan bir bakteriden meydana gelmektedir. En fazla görülen cinsel hastalıklardan biridir. Klamidya hastalığına neden olan bakteri, partnerlerden geçiş sağlar. Çok net bir belirtisi olmayan hastalıkta, belirtiler cinsel ilişkiden sonra 1-2 hafta içerisinde görülür. 25 yaş altındaki kişilerde daha sık rastlanmaktadır.
Klamidya, anal, oral ve vajinal birleşme sırasında bulaşabilmektedir. Rahim ağzı enfeksiyonları, seks sırasında korunmamak ve sürekli farklı partnerlerle cinsel ilişkiye girmek risk yaratan nedenlerdendir. Bu hastalığa sahip olan kadınlar gebe kaldıklarında bebeklerde körlük yaratacağı için, doğum sonrasında bebeğin gözüne damla antibiyotik uygulanır.
Klamidya Hastalığı Belirtileri
Kadınlarda Belirtiler; İdrar ihtiyacını görürken ağrı, yanma durumu, karnın alt bölgesinde ağrı hissi, regl dönemi dışında kanama, akıntı.
Erkeklerde Belirtiler; Normalden fazla idrara çıkma, idrar yaparken ağrı, yanma, penisin ucunda kaşınma, penisten akıntı şeklinde sarımsı leke gelmesi.
Klamidya Hastalığından Korunmanın Yolları
- Prezervatif kullanımına önem gösterilmeli.
- Tek eşlilik riski azaltır.
- Birden çok kişiyle cinsel beraberlik yaşayan kişiler 6 ayda bir kontrole gitmelidir.
- Partnerin cinsel organında normal dışı bir belirtiye dikkat edilmelidir.
- Partnerinizin daha önce cinsel bir hastalığı olup olmadığını konuşarak öğrenin.
Klamidya Hastalığı Tanısı ve Tedavisi
Hastalığı teşhis edebilmek için rahim ağzından vaya penis ucundan örnek alınarak, laboratuvar incelemesi yapılır. Tedavi sürecinde hastalığı olan kişinin partneri de tedavi olmalıdır. Antibiyotik ilaçlarla tedavi yapılır. Hastalık ortadan kalktıktan sonra tekrar etmez. Eğer yeniden Klamidya hastalığı söz konusu ise, bakteri tekrar bulaşmış demektir.
Klamidya Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Cinsel hastalıklarla ilgili kadınlar Jinekoloji, erkekler Üroloji bölümüne başvurabilir.