20'lik diş şikayete yol açmasa bile çekimi için en uygun zamanlar 15-22 yaş arası oluyor..
Alt ve üst çenede en arkada bulunan 20'lik diş genellikle 18-25 yaşları arasında çıkıyor. 20'lik diş, akıl dişi veya yirmi yaş dişleri olarak da isimlendiriliyor.
20'lik diş en son çıktığı için çenede yer bulamayabiliyor, dişeti, kemik ve komşu diş engeline takılabiliyor. Kendine yer bulamayan bu dişler apseye ve iltihaplanmalara neden oluyor.
En çok sorun çıkaran yirmilik dişler iltihaplanma ile birlikte ağrıları ve şişlikleri beraberinde getiriyor. Bu durumda cerrahi bir işlem gerekiyor.
20 yaş dişi iltihabı veya apsesinin belirtileri nelerdir?
- Ağız ve yüz bölgesinde şişlik
- Yutkunmada zorluk
- Ağızda şiddetli ağrı
- Sıcak ve soğuğa karşı hassaslık
- Baş ağrıları
- Ağızda kötü tat
- Çenedeki lenf bezlerinde şişlik
- Kızarıklık
20'lik diş apse yaparsa ne olur?
İltihaplı ya da apseli olan 20'lik dişlerin çekiminde durumun akut yada kronik olduğuna bakılıyor.Eğer enfeksiyon bulgularına sahip bir durum bulunuyorsa çekimden önce antibiyotik desteği alınıyor.Aynı zamanda enfeksiyona neden olan dişler de temizleniyor.
Eğer iltihaplı dişin durumu kronikleşmişse antibiyotiğe gerek kalmadan sorunlu yirmilik diş hemen çekilebiliyor. Gerekirse çekim sonrasında antibiyotik iltihap ve apsenin tekrar gelişmemesi için kullanılıyor.
20'lik diş ameliyatı nasıl yapılır?
20’lik diş ameliyatlarında öncelikle hastanın diş ve genel sağlık durumu değerlendiriliyor ve röntgen çekiliyor. Diş ameliyatları genellikle diş hekimi muayenehanesinde yapılıyor fakat çok zor bir hal alan dişlerin ameliyatının çene cerrahı tarafından ameliyathane şartlarında yapılması da daha uygun olabiliyor.
Bölgenin uyuşturulması ile işlem başlıyor. Kullanılacak yöntem dişin gömülü ya da oluşum aşamasına bağlı olarak farklılık gösteriyor.
Diş kemik içinde derinde ise; dişi parçalara ayırmak gerekebiliyor.Dişler gömülü ise dişe ulaşmak adına dişetinde bir kesme işlemi yağılıyor. Diş kemiğin de içinde ise bir miktar kemik kaldırılıyor ve diş iyice ortaya çıktıktan sonra rahatça çıkarılıyor.
20'lik diş çekiminden sonra nelere dikkat edilmeli?
- 24 saatlik sürede çekilen dişle bir şey yenmemeli, sigara içilmemeli
- Çekim yapılan dişe pamukla tampon yapılmalı
- Çok sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durulmalı
- Şekerli yiyecek ve içecekler yenmemeli
- Esnerken ağız çok açılmamalı
- Antibiyotik ve ağrı kesiciler düzenli alınmalı
- Soğuk tampon uygulaması yapılmalı
- Ağız sık sık çalkalayıp tükürülmemeli
20'lik diş ne zaman çekilmeli?
20'lik diş şikayete yol açmasa bile çekimi için en uygun zamanlar 15-22 yaş arası oluyor. Yaş ilerledikçe cerrahi işlemler ve yan etkiler artıyor.
20'lik diş neden apse yapar?
20 yaş dişleri çabuk çürüyebilen dişler oldukları için özellikle 20 yaş diş apselerine çok sık rastlanıyor.
Hamileyken 20'lik diş çekilir mi?
Hamileliğin ilk ve son 3 ayında düşük yapma riski olduğu için acil olmadığı sürece dişlere müdahale edilmemesi gerekiyor.
İkinci 3 aylık dönemde de kadın doğum doktorunun izni olması halinde 20'lik diş çekimi yapılabiliyor. İşlemden sonra veya önce bir antibiyotik alınması şartsa penisilin veya amoksisilin veriliyor, tetrasiklin almaktan kaçınmak gerekiyor.
20'lik için için hangi bölüme gidilmeli?
20'lik diş işlemleri için diş doktoruna gitmek gerekiyor.