Larenjit Nedir?
Larenjit, gırtlakta ya da ses tellerinde enfeksiyon oluşması sonucu görülen bir hastalıktır. Aniden başlayan hastalıkta, ses çatallaşır ve kalınlaşma meydana gelir. Larenjit hastalığı kısa sürebileceği gibi uzunca bir zaman da görülebilir. 15 günün üzerinde süren hastalık kronik olabilmektedir. Larenjitte görülen belirtiler, başka hastalıkların da sebep olabileceği türdedir.
Grip, soğuk algınlıpı, yüksek ses kullanımı, boğazda tahriş, reflü hastalığı gibi etkenler, larenjit hastalığında en çok görülen nedenlerdendir. Reflü hastalığında mide asidi, yemek borusuna kaçtığında uzun vadede seste bozulmalar olabilir. Sigara da sesi bozan sebeplerdendir. Larenjit hastalarının çok soğuk ya da sıcak olmayacak şekilde sıvı almaları gerekir.
Larenjit Belirtileri
- Sesin kalınlaşması
- Sesin çatallaşması
- Ses çıkaramama
- Ses kısıklığı
- Nefes darlığı
- Öksürük
Akut Larenjit
Larenjit vakalarının büyük bir çoğunluğu viral enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Soğuk algınlığı, grip durumlarında Larenjit şikayetleri görülebilir. Ancak grip süreci geçtiğinde, ses tellerinde hala aynı belirtiler devam ediyorsa hastalık kronik hale gelmiş olabilir.
Kronik Larenjit
Sigara, allerji, reflü, sesin yanlış kullanılması, kortizonlu ilaçlar, romatizmal hastalıklar kronik larenjit için risk faktörleridir. Uzun sürek ses kısıklığında hemen doktora muayene olunmalıdır.
Larenjit Nasıl Teşhis Edilir?
Doktor muayenesinde hasta öyküsü dinlendikten sonra, boğazda şişlik olup olmadığı, kulaklar ve burun kontrol edilir. Larengoskop ile ses telleri incelenir. Nodül ya da polip oluşumu olup olmadığına bakılır.
Larenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın sebebine göre değişmektedir. Eğer grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan kaynaklı ise buna yönelik ilaçlar verilir. Sesin yanlış kullanımından kaynaklı bir durumda, eğer nodül oluşumu var ise ses terapistine yönlendirme yapılır.
Larenjit hastalarının ılık içecekler tüketmesi, bol bol su içmesi, sigaradan uzak durması, yüksek sesle konuşmaması, bulunduğu ortamın nemli havaya sahip olması gerekir. Nargile, sigara gibi dumanlı ortamlardan uzak durulmalıdır.
Larenjit Hastaları Ne Yapmalı?
- Kafein ve alkol tüketimini sınırlandırmalı.
- Üst solunum yolları hastalıklarına karşı önlem almalı.
- Boğazda gıcık olma durumunda, boğazını temizlememeli.
- Sigaradan ve sigaralı ortamlardan uzak durmalı.
- Bol bol su içmeli.
Larenjit İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Larenjit şikayetleri görüldüğünde Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilmelidir.