Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Neden Olur? Anksiyetenin Çeşitleri ve Belirtileri

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Neden Olur? Anksiyetenin Çeşitleri ve Belirtileri

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu tedavi edilmediğinde nelere yol açar? Anksiyetesi olan kişilerde hangi belirtiler görülür? Nedenleri nelerdir?

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Nedir?

Anksiyete yani kaygı bozukluğu, kişinin beklenmedik bir durumla karşı karşıya kaldığında normalden fazla kaygılanarak, her an daha kötüsü olacakmış gibi bir hisle paniklemesidir. Bu endişe ve panik durumu çok güçlü hissedilir. Aşırı panik durumlarında duygusal ve fiziksel değişimler görülebilir. Kişi bu panik halindeki endişesini, korkusunu kontrol altına alamaz.

Erkeklere oranlara kadınlarda iki kat daha çok görülmektedir. En çok gençlik döneminde ortaya çıkan anksiyete bozukluğu, tedavi edilerek hastanın sosyal yaşamı daha konforlu hale getirilebilir.

Anksiyete Bozukluğu Neden Olur?

Genetik etkenlerin de etkili olabildiği rahatsızlıkta, daha önce yaşanan travmatik durumlar da önemli rol oynayabilir. Anksiyete bazen diyabet, kalp hastalığı, madde bağımlılığı, kronik hastalıklar gibi sağlık problemlerinin ön belirtisi olabilmektedir.

Anksiyete Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Normalin çok üstünde yaşanan bu kaygı, panik durumu ile hastalarda bazı durumlar meydana gelir. Anksiyete bozukluğu hastalarda başka olumsuz sonuçlar oluşturabilir.

- Hazımsızlık ve mide sorunları

- Madde bağımlılığı

- Depresyon

- Ruhsal davranış bozuklukları

- Hayat konforunun azalması

- Asosyallik

- Akademik ve iş başarısızlıkları

- İntihara meyilli olma

- Baş ağrıları

- Uyku sorunları


Anksiyete Bozukluğu Belirtileri

- Solunumun hızlanması

- Nabız atışının yükselmesi

- Ellerin titremesi

- Terleme

- Asabiyet hali, huzursuzluk

- Her an kötü bir şey olacakmış duygusu

- Panik hali

- Uyumakta zorlanmak

- Mide rahatsızlıkları

- Odaklanma problemi

- Önüne geçilemeyen kaygılanma

- Panik olacağını düşünülen şeylerden uzak durmak


Anksiyete Bozukluğu Çeşitleri

Seçici Konuşmama Bozukluğu (Selektif Mutizm); Çocuklarda görülen bu anksiyete türünde çocuklar bazı ortamlarda konuşmamayı tercih edebilir. Örneğin evde rahat bir şekilde diyalog kuran çocuk, okulda ya da arkadaşlarıyla bir aradayken konuşamayabiliyor. Bu durum çocukların eğitim ve sosyal hayatını etkilemektedir.

Hastalığa Bağlı Anksiyete; Kişideki bazı kronik ve fiziksel hastalıklardan dolayı meydana gelen anksiyete türüdür.

Agorafobi; Kişinin panik olacağını ve atak geçireceğini düşündüğü durumlardan kaçınmasıdır. Örneğin, otobüste daralıp atak geçireceğini düşünen birinin otobüse hiç binmemesi.

Sosyal Fobi; Sosyal kaygı bozukluğu olan kişiler, toplum içerisinde dışlanma, rezil olma gibi kafalarında kendi yarattıkları korkulardan dolayı rahat bir şekilde iletişime geçememektedir. Kalabalık ortamlarda rahat hareket edemezler ve daha çok yalnız kalmayı tercih ederler.

Panik Atak; Sebepsiz yere, ortada belli bir durum yokken dahi panik atak yaşarlar. Bu tür hastalarda sanki etrafa son kez bakıyormuşcasına, kalp krizi geçirir hissi olabilmektedir. Kalp atışları hızlanır.

Seperasyon Anksiyetesi; Kişiler alıştıkları, aidiyet duydukları kişi veya ortamlardan her an ayrı kalabileceğini düşünerek endişeli olurlar. Çocukluk döneminde görülür.

Fobiler; Kişide belli bir duruma veya nesneye karşı duyulan aşırı korku halidir. Yükseklik fobisi, kapalı alan fobisi, palyaço fobisi vb.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu; Kişinin günlük yaşamı içerisinde konforunu düşürecek, günlük yaşantısını aksatacak şekilde ortaya çıkar. Ev, iş, para gibi konular üzerinde normalden fazla endişe ile panik halinde olmaktadır.

Anksiyete Bozukluğu Tanısı 

Hayatını fazla endişeli geçiren kişiler, sosyal yaşantısını, ilişkilerini olumsuz etkilemeye başladıysa, kaygılarını kontrol altına alamıyorlarsa bir psikiyatriste başvurarak destek almalıdırlar. Psikiyatri uzmanı tarafından yapılacak incelemeler ve değerlendirmelerle birlikte tedavi sürecine başlanır. 

Anksiyete Bozukluğu Tedavisi

Hastalığın tedavisi genellikle işe yaramaktadır. Hastalar aldıkları psikoterapi ve destekleyici ilaçlı tedavilerle daha konforlu bir yaşama sahip olabilmektedir. Psikiyatri uzmanının önerdiği anksiyolitik ve antidepresan ilaçları kullanılır. Tedavi sürecine göre bu ilaçların dozajında ayarlama yapılır. İlaçlı tedavide düzenli kullanım önemlidir.

Anksiyete Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Psikolojik rahatsızlıklar için Psikiyatri bölümüne başvurulur.