Kasık Fıtığı Nedir?
İç organların karın duvarındaki delik veya yırtıktan dışarı doğru şişlik oluşturmasına fıtık denir. En çok görülen tür kasık fıtığıdır. Kasık fıtığı hem erkek hem kadınlarda da görülebilir ancak erkeklerde 25 kat daha sık rastlanır. Kadınlarda genellikle doğum sonrasında, kasık kanalının kapanmamasından dolayı meydana gelebilmektedir.
Erkeklerde daha fazla görülmesinin sebebi, doğumsal bir gelişimden kaynaklıdır. Erkek bebeklerin testisleri karın içinde gelişerek, kasık kanalından testis torbasına inmektedir. Doğum sonrasında kapanması gereken bu kanalın, doğru şekilde kapanamaması ve kasık bölgesindeki zayıflık meydana gelmektedir.
Her yaşta oluşabilden kasık fıtığı, karın duvarının zayıflaması, incelmesinden kaynaklıdır. İhmal edilebilen bir hastalık olan fıtık, eğer sıkışma olursa ağrılar çok ciddi boyuta ulaşabilir.
Kasık fıtığı direkt, indirekt, femoral olmak üzere üç çeşitten oluşur.
Direkt Kasık Fıtığı; Karın duvarı güçsüzlüşen yetişkinlerde ve ilerleyen yaş döneminde çıkar.
İndirekt Kasık Fıtığı; Testis torbasına kadar inebilir. Her yaşta karşılaşılabilir.
Femoral Fıtık; Kasık bağının altından çıkan, daha çok kadınlarda oluşan nadir görülen bir türdür.
Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Kasık fıtığında sıkışma olduğunda, genellikle sırt üstü yatma pozisyonuna geçince fıtık içeri geri gelir. Ancak fıtığın karın içine geri dönmemesi durumlarında fıtığın sıkışmış olduğu anlaşılır. Sıkışmış fıtığın bir adım sonrası boğulmuş fıtıklardır. Yaşamsal açıdan tehlike arz etmesi nedeniyle hemen müdahale edilmesi gerekir.
- Nabzın yükselmesi
- Büyük tuvalet, gaz çıkaramamak
- Karın ve kasık ağrısı
- Fıtık şişliğinde kızarma, morarma durumu
- Ateş
- İştahsızlık, mide bulantısı ve kusma
Kasık Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Fıtık zamanla büyüyerek testis torbasına doğru inebilir. Fıtık sıkışması meydana gelip, bağırsak tıkanıklığı yaşanabilir. Bir sonraki süreçte fıtığın boğulması ile birlikte bağırsağa giden kanın dolaşımı bozulur ve kangrene sebep olur.
Kasık Fıtığı Nedenleri
- Kronik kabızlık, prostat büyümesi
- Gebelik
- Obezite
- Karın içinde basıncın yükselmesi
- Kronikleşen hapşırık, öksürük
- Karın duvarındaki zayıf bölgeler
- Ağır kaldırmak
- Karın içinde sıvı birikimi
Kasık Fıtığı Risk Grupları
- Karın içindeki basınç artacağından aşırı kilolu insanlar
- Ağır çalışma koşulları altında çalışanlar
- Kronik olan KOAH, kabızlık, öksürük gibi bazı hastalık ve rahatsızlıkları olanlar
- Prematüre doğanlar
- Daha önce fıtık geçirenler
- Karın kaslarını zayıflatacağından hamileler
Kasık Fıtığı Tanısı
Hastalığın tanısı için doktor muayenesi yeterlidir. Ancak ufak fıtıklarda ultrasonografi isteyerek, teşhis etmek kolaylaşabilir.
Kasık Fıtığı Tedavisi
Genellikle cerrahi tedavi uygulanır. Açık yapılan ameliyatlarda kasığa kesi atılıp, içeri girilir. Fıtığın çıktığı bölgedeki organlar karın içine yerleştirilerek, delik ya da yırtığın üstü fıtık yaması yapılarak dikilir. Kapalı ameliyat yönteminde üç delik açılır ve bu deliklerden kamerayla fıtık bölgesine gelinerek, fıtık içeri alınır ve yama yapılır. Ameliyatlarda kullanılan dikişler kendiliğinden erir.
Ameliyat sonrasında hastalar, bir süre ağır kaldırmamalı, kilo almamalı ve sigara kullanmamalıdır. 1 gün sonra duş alabilir, 14 gün sonra otomobil kullanabilir, 7 gün sonra havuza girebilirler. Hasta kendini iyi hissetiği zaman işe dönebilir.
Kasık Fıtığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Fıtık şikayetlerinde Genel Cerrahi bölümüne gidilir.